Západ chystá nový útok na Sýrii, tvrdí Rusko. Americká diplomacie popírá schůzku v Damašku

Rusko tvrdí, že Západ připravuje nový úder na Sýrii. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová konkrétně varovala před zinscenovaným chemickým útokem. „Potenciální agrese Západu proti Sýrii“ by podle ní zasadila ránu jak mírovému řešení, tak i „globální stabilitě“. Agentura Reuters v uplynulých dnech informovala o červnové schůzce americké delegace v Damašku. Diplomacie USA ale existenci této schůzky popírá.

„Čelíme těm nejvážnějším obavám a sdílíme je se světem a médii,“ uvedla Zacharovová podle agentury TASS. Západ podle ní není spokojen se stávajícím vývojem v Sýrii, kde se díky ruské pomoci podařilo stabilizovat režim prezidenta Bašára Asada.

Podle mluvčí hrozí, že dojde k zinscenovanému chemickému útoku, který by Západu dal záminku k tomu, aby na Sýrii zaútočil. „Použití toxických látek a postupných chemických útoků s cílem falešně obviňovat syrskou vládu a armádu v souvislosti s údajnými chemickými útoky“ je pro Rusko naprosto nepřijatelné, prohlásila Zacharovová. „Damašek takové možnosti vůbec nemá,“ tvrdila.

Šéfové diplomacií USA a Ruska by se mohli setkat na půdě OSN

Šéfové ruské a americké diplomacie Sergej Lavrov a Mike Pompeo by se mohli setkat na okraj zasedání Valného shromáždění OSN, které začíná 18. září, informovala dále mluvčí ruské diplomacie. „V současné chvíli se připravuje harmonogram dvoustranných schůzek. O možnosti rusko-amerického setkání na úrovni šéfů ministerstev zahraničí… se jedná,“
cituje agentura agentura TASS Zacharovovou.

Podle agentury Reuters se ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov počátkem týdne sešel s americkými představiteli, aby je zpravil o tom, že Moskva je znepokojena americkými náznaky, že se USA chystají k novému útoku proti Sýrii. Šlo by podle něho o „neopodstatněnou a nezákonnou agresi“.

USA společně s Británií a Francií podnikly vzdušný útok proti vybraným cílům v Sýrii naposledy letos v dubnu. Učinily tak v reakci na chemický útok s desítkami obětí, který Západ přičítá syrskému režimu.

Záhadná návštěva americké delegace v Sýrii

Agentura Reuters v uplynulých dnech s odkazem na nejmenované americké zpravodajské zdroje informovala o červnové schůzce americké delegace se šéfem syrských bezpečnostních sil Alím Mamlúkem v Damašku. Tuto delegaci měli tvořit mimo jiné členové zpravodajských služeb a bezpečnostní experti.

Zmíněné zdroje tvrdily, že rozhovory se týkaly zejména boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), chemických zbraní a jejich užívání ze strany Damašku. Obě strany spolu rovněž údajně hovořily o americkém novináři Austinu Ticeovi, kterého podle Washingtonu drží v zajetí Damašek nebo jeho spojenci.

Americká diplomacie to ale odmítla. „Neodráží to žádnou realitu, které jsme si vědomi,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. „Tu zprávu jsme viděli. Neodráží to, co americká vláda v tuto chvíli sleduje… Nejsem si vědoma existence podobného setkání,“ dodala.

Podle libanonského listu Al-Achbár, který je blízký libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh, požádala americká delegace o stažení íránských sil z jižní Sýrie. Zároveň prý USA požádaly o informace týkající se teroristických skupin v Sýrii a jejich zahraničních bojovníků a daly najevo, že chtějí být zapojeny do obchodu s ropou na východě Sýrie.