Trump zrušil 200milionovou pomoc pro Palestince. Nepřípustné vydírání, řekl zástupce samosprávy

Spojené státy zrušily roční finanční pomoc pro Palestince, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva zahraničí. Do Pásma Gazy a na Západní břeh mělo zamířit 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun). Prezident Donald Trump údajně nařídil, aby byly peníze využity jinde.

Vláda na Trumpovu žádost „přesměruje“ danou sumu jinam, kde je naléhavě zapotřebí, sdělil zdroj agentury Reuters. Činitel řekl, že vláda zrevidovala podmínky pomoci palestinské samosprávě a rozhodla se tyto finanční prostředky použít „v souladu s národními zájmy USA“. Částka je za finanční rok 2017.

Šéf palestinského zastoupení v USA Husám Zumlut Trumpovo rozhodnutí odsoudil. Podle něho je nepřípustné takto zneužít humanitární pomoci k politickému vydírání. Zumlut  upozornil, že USA ničí vztahy s Palestinci budované desítky let.

Trump chce zřejmě Palestince dotlačit k souhlasu s novým mírovým plánem

Pozorovatelé vidí v posledním kroku snahu Washingtonu si podrobit palestinskou samosprávu, aby přijala chystaný americký mírový plán, píše agentura AFP.

Podle Washingtonu půjde o dosud nejdetailnější plán na mír mezi Izraelem a Palestinci, jeho konkrétní body ale zatím nejsou známy. Začátkem měsíce americká národní bezpečnostní rada vypsala konkurz na nábor odborníků pro řídící výbor, který bude na plánu pracovat. Hlavou plánu je speciální blízkovýchodní zmocněnec Jason Greenblatt.

Americko-palestinské vztahy se otřásají v základech prakticky od Trumpova nástupu do prezidentské funkce. Šéf Bílého domu se stal velkým spojencem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Nejtvrdší úder uštědřil Trump Palestincům přesunem americké ambasády do Jeruzaléma.

Problémové je i rozšiřování židovských osad. Před pár dny izraelská administrativa schválila výstavbu tisíce obydlí pro židovské osadníky na palestinském Západní břehu Jordánu. Od začátku roku 2017 bylo schváleno k výstavbě 15 tisíc bytů v této oblasti.

Mírové rozhovory jsou zablokované od roku 2014. Netanjahu tvrdí, že to nejsou osady, ale neochota Palestinců uznat Izrael jako židovský stát, co rozhovory komplikuje.