Drúzové vyšli do ulic a protestovali proti zákonu o národním izraelském státu

Jedna z největších protivládních demonstrací za poslední roky se konala v sobotu večer v Izraeli. Protest v centru Tel Avivu organizovala drúzská menšina a zúčastnily se ho desítky tisíc lidí. Předmětem jejich kritiky je nový zákon, který definuje Izrael coby národní stát Židů.

Drúzové jako arabsky mluvící menšina, která přitom ale podporuje Izrael, se cítí zákonem poškozeni. Vláda Benjamina Netanjahua nicméně odmítá, že by nová legislativa poškozovala práva menšin a protesty označila za pouhý pokus izraelské opozice přiživit se na otázce drúzských práv.

Nicméně v reakci na protesty Drúzů už v posledních týdnech přislíbila, že prosadí doplňky k zákonu, které by měly obsahovat garance národnostních a jazykových práv. A zvláštní uznání pro menšiny, které jsou věrné státu Izrael.

Drúzové hovoří arabsky, ale nepovažují se za Palestince. Jejich synové slouží v izraelské armádě a ačkoliv drúzské náboženství má islámské kořeny, oni sami se za muslimy nepovažují. A právě proto je pro současnou vládu politicky prekérní to, co se děje v posledních týdnech,“ přiblížil aktuální dění blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.