Řecko bojuje s požáry: úřady hlásí několik mrtvých, stovky lidí muselo námořnictvo evakuovat po moři

V okolí Atén vypukly tři velké lesní požáry, které si už zřejmě vyžádaly oběti na životech. Národní koordinační zdravotnické centrum potvrdilo podle spolupracovnice ČT dva mrtvé, agentura Reuters uvádí s odvoláním na svědky čtyři oběti. Další lidé byli hospitalizováni s popáleninami. Požáry si vynutily evakuaci stovek lidí, hasičům se navíc stále nepodařilo dostat plameny pod kontrolu. Dva z požárů už mají na svědomí také desítky zničených domů. Řecké úřady vyhlásily západně a severovýchodně od Atén nouzový stav.

Řecký premiér Alexis Tsipras, který předčasně ukončil návštěvu v Bosně a vrací se do vlasti, označil situaci ze velmi vážnou. Řecká civilní obrana oznámila, že požádá o pomoc Evropskou unii.

Požárníkům podporovaným desítkami hasičských aut i cisternovými letadly a vrtulníky se zatím nedaří žádnou z ohnivých front dostat pod kontrolu. Brání jim v tom silný vítr, který v nárazech dosahuje více než šedesát kilometrů v hodině, a vysoké teploty kolem čtyřiceti stupňů Celsia. Teprve v noci by se proudění vzduchu mohlo uklidnit.

„Čelíme extrémní situaci,“ prohlásil ve státní televizi ERT mluvčí aténských hasičů Achilleas Tzuvaras.

Kouř zahalil oblohu nad Akropolí a uzavřel dálnici

Nejhorší je situace v hornaté oblasti zhruba padesát kilometrů západně od Atén, kde požár donutil stovky místních obyvatel opustit své domovy, zejména letní sídla. Dým z něj zakryl dopoledne oblohu až nad aténskou Akropolí, která byla na několik hodin uzavřena turistům.

Na hašení požáru, který vypukl v noci na pondělí severně od města Kinéta, bylo v průběhu dne nasazeno 225 hasičů, 64 hasičských vozů, pět protipožárních letadel a sedm helikoptér. Nedýchatelný hustý kouř vedl také k uzavření dálnice spojující Atény s Korinthem, což způsobilo v oblasti dopravní zácpy.

Premiér Alexis Tsipras vyjádřil znepokojení nad tím, že se požáry rozšířily v jediném dni, a náměstek ministra vnitra Nikos Toskas už předtím vyslovil podezření, že mohly být založeny úmyslně. Podle řeckých médií policie zadržela nejméně jednoho člověka pro podezření ze žhářství.

Spolupracovnice ČT: Na pobřeží u Rafiny je situace dramatická, úřady hlásí první mrtvé (zdroj: ČT24)

Stovky lidí uvázly na plážích, námořnictvo je evakuovalo po moři

Odpoledne vypukl požár také na svazích pohoří Pendeli severovýchodně od Atén, kde bylo nasazeno 50 hasičů s 20 protipožárními vozidly. Plameny se snažila uhasit také tři cisternová letadla a jeden vrtulník. Oheň se ale už dostal do obytné zástavby a spálil řady domů. 

Stovky lidí v oblasti mezi městem Nea Makri a přístavem Rafina na východním pobřeží Attiky, kde byl kvůli postupujícímu požáru přerušen silniční provoz, uvázly na tamních plážích. Řecké vojenské lodě vybavené lékařským personálem zahájily jejich evakuaci po moři. V nedaleké přímořské obci Neos Vutzas začala evakuace turistických kempů. Právě z této oblasti východně od Atén, konkrétně z městečka Mati, pocházejí zprávy o prvních obětech.

Večer vypukl další požár severně od Atén u letoviska Kalamos, kde se rovněž zdržuje i mnoho zahraničních turistů.

Velké požáry zuří na sedmi místech

Na celém území Řecka je v současnosti aktivních sedm velkých požárů. Proti živlu u města Chania na Krétě bojovalo odpoledne 30 hasičů s 14 cisternovými vozidly.

Poslední požár vypukl podle řeckého protipožárního sboru na severovýchodě země u hranic s Tureckem, kde se do jeho hašení pustilo 50 požárníků s 16 vozidly.

Lesní požáry jsou v Řecku během suchých a horkých let běžné. Dosud nejhorší požár si v roce 2007 vyžádal na jihu Řecka více než 60 obětí.