S požáry od polárního kruhu po břehy Baltského moře bojují hasiči z více zemí Evropy

Hasiči bojují s požáry od polárního kruhu po břehy Baltského moře (zdroj: ČT24)

Navzdory příslibu bouřek Švédsko stále bojuje s rozsáhlými požáry. Do pomoci postiženým územím se zapojily záchranné složky z několika evropských zemí včetně italských hasičských helikoptér. Místní přesto dostali pokyn k evakuaci.

Požáry od polárního kruhu po břehy Baltského moře pomáhají hasit jednotky ze všech koutů Evropy. Jen za nedělní odpoledne museli švédští hasiči bojovat s třiapadesáti požáry, rozprostřenými od severního polárního kruhu až po jižní oblasti Švédska.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou regiony ve středním Švédsku Gävleborg, Jämtland a Dalarna. Obyvatelé kraje Gävleborg dostali příkaz k evakuaci, lidé z oblastí Eskongen a Ängra nemají vycházet z domu.

Hasit se oheň nedaří především v okolí Älvdalenu, asi 300 kilometrů severozápadně od Stockholmu. Požár totiž zachvátil vojenský výcvikový prostor, a hasičům tak hrozí nebezpečí kvůli nevybuchlé munici. Hasičům a vojákům už pomáhají i dobrovolníci. 

V boji s plameny jim pomáhají týmy z mnoha evropských zemí včetně Itálie, Polska, Norska nebo Francie. Italové v postižených oblastech nasadili vodní helikoptéry Canadair CL-415, schopné najednou unést až šest tisíc litrů vody. Právě potřebné technické vybavení místním jednotkám často chybělo, jak pro CNN uvedl Thomas Aronsson, šéf hasičské služby SITS.

„Potřebujeme tankery a helikoptéry, nemáme dostatek výbavy. Ve Švédsku není pilota, který by se nezapojoval do boje proti ohni,“ řekl. Vyjma hasičů na místě zasahují také vojáci, pobřežní stráž a pomáhají i občanská sdružení.

Podle prohlášení švédského lesnického úřadu již oheň zlikvidoval lesy v hodnotě 600 milionů švédských korun, což je v přepočtu téměř 1,5 miliardy korun českých. Současné požáry jsou nejhorší v moderních dějinách skandinávské země.

Švédské lesy sužují rozsáhlé požáry (zdroj: EBU)

Bouřky situaci zhoršují, extrémní vedro má trvat

Řada požárů po celé zemi vznikla kvůli neopatrnému zacházení s ohněm, například při grilování. Nepomohly ani zákazy rozdělávání ohně ve volné přírodě, které vydaly některé radnice švédských měst.

Za šíření požárů ve švédských lesích může také skutečnost, že teplo začalo být letos obzvlášť brzy. Zatímco jindy nebývá v květnu ve Stockholmu, který leží v jižní části skandinávské země, neobvyklé ani sněžení, letos Švédsko zaznamenalo nejteplejší pátý měsíc roku v dějinách měření.

V červnu se sice mírně ochladilo, s červencem se ale vysoké teploty vrátily. Některá švédská města naměřila teploty nad 30 stupňů Celsia dokonce několik dní v řadě. Vysoké teploty doprovází také nedostatek srážek.

V některých lokalitách se sice vyplnila předpověď deště, bouřky ale záchranné práce spíše ztěžovaly. Mohl za to zejména silný vítr a stále rostoucí teploty, které by se podle meteorologů v příštích dnech měly vyšplhat až k 35 stupňům Celsia.