USA zadržely Rusku, kterou viní z pokusů ovlivňovat politiky

Spojené státy zadržely 29letou Rusku, kterou viní z toho, že se jako agentka ruské vlády snažila ovlivnit americkou politiku. V prohlášení to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti s tím, že zadržená Marija Butinaová čelí obvinění, že její práci řídil náměstek guvernérky ruské centrální banky Alexandr Toršin, který je na americkém sankčním seznamu.

Butinaová, která byla zadržena v neděli, žila ve Washingtonu jako studentka a založila ruskou organizaci obhajující právo nosit zbraň. Sám Toršin je horlivý stoupenec liberalizace obchodu se zbraněmi a aktivní příznivec americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Spekuluje se, že tento údajný blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina má kontakty na špičky ruské mafie.

Podle dokumentů pro soud pracovala Ruska se dvěma nejmenovanými občany USA a jedním ruským činitelem, s nimiž se snažila ovlivnit americkou politiku a infiltrovat organizace hájící právo na střelné zbraně. Z fotek na jejím Facebooku je patrné, že se účastnila akcí, které NRA pořádala a sponzorovala.

Butinaová podle amerických úřadu organizovala ve Washingtonu a New Yorku večeře, na kterých se snažila rozvinout vztahy a kontakty s americkými politiky s cílem vytvořit skrytý komunikační kanál pro ovlivnění amerického rozhodovacího systému ve prospěch Ruské federace.

Vydáno pod