USA obvinily 12 ruských agentů z hackerského útoku před volbami

Spojené státy obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016. Obvinění vznesl podle televize CNN tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se okolnostmi ruského vměšováni do voleb dlouhodobě zabývá.

Všichni obvinění jsou příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Demokraté již dlouhodobě viní GRU z útoku na svoje počítače s cílem poškodit demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou a ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa, který je nakonec vyhrál.

Zástupce generálního prokurátora Rod Rosenstein uvedl, že obžaloba nezmiňuje žádného amerického občana. „V obžalobě není žádné obvinění, že by zločin spáchal nějaký americký občan,“ řekl na tiskové konferenci. „Neexistuje žádné obvinění, že spiknutí změnilo počet hlasů nebo se změnil výsledek voleb.“

Žaloba byla ohlášena téměř přesně v okamžiku, kdy Trump vkráčel do hradu Windsor, aby se setkal s královnou Alžbětou II. na symbolickém vrcholu své návštěvy Británie. Obvinění také přišlo jen dva dny před očekávaným setkáním Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.