Trump oznámil termín schůzky s Kimem. Setkají se v červnu v Singapuru

Vrcholná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem se uskuteční 12. června v Singapuru. Trump to oznámil na svém twitterovém účtu. Trump si od schůzky slibuje konec severokorejského jaderného programu.

„Oba se pokusíme učinit (z té schůzky) výjimečnou chvíli pro světový mír,“ napsal šéf Bílého domu na sociální síti Twitter.

Podle dřívějších prohlášení se měl summit uskutečnit koncem května či počátkem června. Jako o možných místech setkání se hovořilo o několika asijských městech, o demilitarizované zóně na hranicích KLDR a Jižní Koreje, ale také o Oslu, Helsinkách, Stockholmu, Ženevě, Varšavě či Praze.

Trump už dříve vyloučil, že by se summit mohl konat na pomezí mezi oběma korejskými státy, kde se nedávno setkal Kim Čong-un s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Média jako pravděpodobné místo konání schůzky naposledy nejčastěji uváděla právě Singapur, který patří mezi největší obchodní partnery KLDR.

Trump si od schůzky slibuje konec jaderného programu KLDR

Schůzka s Kimem bude pro Trumpa dosud nejvýznamnějším zahraničněpolitickým počinem. Očekává se, že zásadním tématem schůzky bude severokorejský jaderný program.

Od schůzky si americký prezident slibuje úspěch, který podle něj zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní. Varoval také, že když jednání nikam nepovede, summit opustí.

Také šéf americké diplomacie Mike Pompeo v dubnovém rozhovoru v televizi ABC prohlásil, že po své velikonoční schůzce s Kimem vidí „opravdovou příležitost“ k dosažení dohody o ukončení severokorejského jaderného programu. 

Kim věří v „krásnou budoucnost“

Kim Čong-un, citovaný oficiální severokorejskou agenturou KCNA, označil nadcházející summit za historickou šanci a vyjádřil očekávání, že vrcholná schůzka přispěje k budování „krásné budoucnosti“.  

Trump a Kim si ještě před několika měsíci vyměňovali osobní urážky a také apokalyptické hrozby. Trump o Kim Čong-unovi mluvil jako o „Rakeťákovi“, který se podle jeho slov „vydal na sebevražednou misi“. Kim zase Trumpa obvinil z „psychicky vyšinutého chování“ a dodal, že ohosenilního amerického starce zkrotí ohněm„.

V novoročním projevu ale severokorejský diktátor vyzval k zlepšení vztahů s Jižní Koreou. Po březnovém setkání s Kimem v Pchjongjangu oznámila jihokorejská delegace, že je severokorejský vůdce ochotný jednat o osudu svého jaderného arzenálu se Spojenými státy.

V dubnu pak KLDR prohlásila, že zastavila jaderné testy a zkoušky raket dlouhého doletu a chystá se uzavřít své jaderné testovací středisko. Koncem měsíce se pak Kim a jihokorejský prezident Mun Če-in setkali na historickém summitu v pohraniční vesnici Pchanmundžom.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Šance na úspěch mohou být 50:50 (zdroj: ČT24)