Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy. Vývoj je hotov

Události: KLDR zastaví jaderné a raketové testy (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že KLDR s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap. Spojené státy, Rusko i Jižní Korea zprávu přivítaly.

„Od 21. dubna Severní Korea zastaví své jaderné testy a mezikontinentální starty balistických raket,“ uvedla Jonhap s odvoláním na KCNA. Severní Korea také uzavře jadernou testovací střelnici, aby „dokázala, že dodržuje svůj závazek přerušit jaderné testy“, dodaly agentury.

Je to pozitivní krok, ale střízlivý postoj Japonska je na místě. Kim Čong-un udělal jen to, co už slíbil před olympijskými hrami. Teď to pouze prodal podruhé a s větším ohlasem. Jestli se něco skutečně změnilo, ukáže až čas, protože my nemáme jak ověřit, že je to pravda.
Jaromír Chlada
koreanista

Podle KCNA Kim zdůvodnil také tento krok tím, že nyní KLDR zaměří úsilí na hospodářský růst a na mír na Korejském poloostrově. Podle něj jeho země už nepotřebuje provádět jaderné testy ani zkoušky mezikontinentálních balistických raket, neboť vývoj svých jaderných zbraní již završila.

Kim Čong-un svůj krok oznámil týden před plánovaným mezikorejským summitem. S jihokorejským prezidentem Mun Če-inem se má sejít v demilitarizované pohraniční zóně v obci Pchanmundžon. Půjde o první mezikorejský summit po více než deseti letech.

Kim Čong-un v březnu navštívil Čínu na své první zahraniční cestě od nástupu do čela země. Schůzka s prezidentem Si Ťin-pchingem byla podle pozorovatelů přípravou na očekávaný summit obou Korejí.

Severokorejskou vstřícnost považují mnozí odborníci za výsledek velmi citelných ekonomických dopadů sankcí Rady bezpečnosti OSN. Podle všeho je mnohem poctivěji než dříve dodržuje především Čína, hlavní spojenec KLDR.

Trump i Jižní Korea zprávu přivítali

Americký prezident Donald Trump zprávu o ukončení testů uvítal, stejně jako tak učinila kancelář jihokorejského prezidenta a čínské ministerstvo zahraničí. S vlažnější reakcí přišel japonský premiér Šinzó Abe, podle kterého je zapotřebí, aby se KLDR zbavila jaderných zbraní.

„To je velmi dobrá zpráva pro Severní Koreu a svět – velký pokrok!“ reagoval na twitteru Trump, který zároveň dodal, že se těší na chystaný summit s Kim Čong-unem. Ten by se měl uskutečnit v červnu.

Kancelář jihokorejského prezidenta Mun Če-ina označila oznámení za „smysluplný pokrok“ směřující k zbavení Korejského poloostrova jaderných zbraní. Vyhlídky na úspěch budoucích rozhovorů s KLDR se tak prý zlepšují. 

Čínské ministerstvo zahraničí ve svém dnešním prohlášení krok KLDR rovněž uvítalo. „Čínská strana věří, že rozhodnutí Severní Koreje pomůže zlepšit situaci na poloostrově… Čína to vítá,“ stálo v prohlášení, které čínské ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých webových stránkách.

„Toto oznámení je krok kupředu, který bych rád uvítal. Důležité ale je, aby to vedlo k úplné a ověřitelné denuklearizaci. Toto chci zdůraznit,“ prohlásil japonský premiér Abe. Japonský ministr obrany Icunori Onodera upozornil, že ještě nenastal správný čas k snížení dosavadního mezinárodního tlaku na KLDR. 

Krok KLDR vítá i Moskva

Rozhodnutí KLDR už dříve ocenil šéf zahraničního výboru Státní dumy Konstantin Kosačov, podle nějž jde o šanci snížit napětí v regionu. Politik zároveň Pchjongjang vyzval, aby přijal smlouvu o nešíření zbraní a obnovil spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Oznámení Severní Koreje uvítala také ruská diplomacie, která v prohlášení vyzvala Jižní Koreu a Spojené státy ke snížení vojenské aktivity na Korejském poloostrově.

Horká linka je v provozu

Už v pátek agentura AFP informovala, že Severní a Jižní Korea zprovoznily horkou telefonickou linku mezi vůdci obou zemí Kim Čong-unem a Mun Če-inem. Telefonické spojení bylo vytvořeno právě v rámci příprav na mezikorejský summit.

Hlavním tématem jednání summitu má být denuklearizace Korejského poloostrova. Jižní Korea tento týden uvedla, že chce na schůzce rovněž zahájit rozhovory o oficiálním ukončení války na Korejském poloostrově z let 1950–1953.

Donedávna mezi Soulem a Pchjongjangem panovalo značné napětí kvůli severokorejským zbrojním zkouškám. Ve svém novoročním projevu se ale severokorejský vůdce Kim Čong-un překvapivě vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a KLDR následně vyslala výpravu na únorovou olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu.

Před pár dny zároveň vyšlo najevo, že šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo navštívil o Velikonocích Severní Koreu a setkal se tam s jejím vůdcem Kim Čong-unem. O tajné schůzce, která se uskutečnila v rámci příprav na chystaný americko-severokorejský summit, informoval list The Washington Post s odvoláním na dva anonymní zdroje obeznámené s Pompeovou cestou. Později její konání potvrdil i prezident Donald Trump, který Pompea minulý měsíc nominoval na funkci ministra zahraničí.