Šéf CIA Pompeo jednal s Kim Čong-unem. Schůzku potvrdil Trump

Zpravodajka ČT: Třecí plochou setkání Trumpa a Kima je lokace (zdroj: ČT24)

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo navštívil o Velikonocích Severní Koreu a setkal se tam s jejím vůdcem Kim Čong-unem. O tajné schůzce, která se uskutečnila v rámci příprav na chystaný americko-severokorejský summit, informoval list The Washington Post s odvoláním na dva anonymní zdroje obeznámené s Pompeovou cestou. Později její konání potvrdil i prezident Donald Trump, který Pompea minulý měsíc nominoval na funkci ministra zahraničí.

„Schůzka proběhla hladce a byl navázán dobrý vztah,“ konstatoval Trump na svém Twitteru. Prezident Spojených států a vůdce KLDR by se měli sejít koncem května nebo začátkem června. „Na podrobnostech ohledně summitu se pracuje,“ sdělil šéf Bílého domu.

První americko-severokorejský summit od korejské války z let 1950-53 má být věnován odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. „Denuklearizace bude skvělá nejen pro svět, ale také pro Severní Koreu,“ uvedl Trump.

Už v úterý šéf Bílého domu prohlásil, že mezi Washingtonem a Pchjongjangem se v současné době uskutečňují jednání na „extrémně vysoké úrovni“. Na otázku, zda je přímo on v kontaktu se severokorejským vůdcem, odpověděl, že ano. „Nechme to trochu níže než na nejvyšší úrovni,“ řekl následně prezident. „Vedli jsme rozhovory na nejvyšší úrovni,“ dodal.

„Prezident řekl, že administrativa vedla přímé rozhovory na nejvyšší úrovni, a dodal, že nebyly vedeny přímo jím,“ vysvětlila později Trumpova slova mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Události: Šéf CIA jednal s Kim Čong-unem (zdroj: ČT24)

Návštěva Pompea je prvním kontaktem mezi KLDR a USA na nejvyšší úrovni od roku 2000, kdy se v Pchjongjangu sešla tehdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem.

Albrightová s Kim Čong-ilem
Zdroj: Reuters

KLDR a USA neudržují diplomatické vztahy, američtí diplomaté ale čas od času Severní Koreu navštěvují. Není to přitom poprvé, kdy je jednání svěřeno představitelům amerických tajných služeb, podotýká agentura AP. V roce 2014 například bývalý ředitel amerických tajných služeb James Clapper jel do KLDR dojednat propuštění dvou amerických občanů Kennetha Baeho a Matthewa Millera, což se mu také podařilo.

Podle agentury Reuters domluvili Pompeovu návštěvu šéf jihokorejské rozvědky So Hun a jeho severokorejský protějšek Kim Jong-čchol. Cílem cesty bylo zhodnotit, zda je vůdce KLDR připraven vést seriózní dialog s USA. Pompeo do Pchjongjangu letěl z americké základny Osan, která leží jižně od jihokorejské metropole Soulu. 

Televize CNN uvedla, že Pchjongjang by měl v brzké době navštívit také čínský prezident Si Ťin-pching. S ním severokorejský vůdce Kim Čong-un jednal minulý měsíc během své nečekané návštěvy Číny. Byla to první Kimova zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci.