Kim se v Pekingu setkal s čínským prezidentem. KLDR je případně ochotna ukončit jaderný program

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: Zprávy v čínských médiích zdůrazňují, jak vřelé to setkání bylo (zdroj: ČT24)

Vůdce KLDR Kim Čong-un pobýval v Číně a jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Pondělní informace médií o první Kimově zahraniční cestě od nástupu k moci potvrdila agentura Nová Čína, podle níž Kim během jednání prohlásil, že jeho země je odhodlána za jistých podmínek vzdát se svých jaderných zbraní. Podle vyjádření oficiální severokorejské agentury KCNA přijal Si Kimovo pozvání k návštěvě KLDR.

Čínská agentura napsala, že Kim byl v Číně od neděle do středy (včetně dlouhé cesty vlakem) na neoficiální návštěvě na pozvání čínského prezidenta a doprovázela jej manželka. KLDR uvedla, že oba vůdci jednali mimo jiné o situaci na Korejském poloostrově a že Kim označil setkání za předěl ve zlepšování vzájemných vztahů. 

„Otázka denuklearizace Korejského poloostrova může být vyřešena, pokud Jižní Korea a Spojené státy odpoví na naše úsilí dobrou vůlí, vytvoří ovzduší míru a stability a přijmou progresivní, souběžná opatření k dosažení míru,“ řekl Kim na setkání se Si Ťin-pchingem.

Kimovi předchůdci ve funkci, jeho dědeček Kim Ir-sen a otec Kim Čong-il, v minulosti rovněž slibovali, že přestanou vyvíjet jaderné zbraně, ale tajně v nukleárních zbrojních programech pokračovali, což vyvrcholilo prvním severokorejským jaderným testem v roce 2006 za vlády Kim Čong-ila.

Při předchozích neúspěšných rozhovorech o denuklearizaci Korejského poloostrova Severní Korea uvedla, že by se mohla vzdát svého jaderného arzenálu, pokud USA stáhnou své vojáky z Jižní Koreje a odstraní takzvaný odstrašující jaderný deštník z Jižní Koreje a Japonska.

USA mají od korejské války z let 1950-1953 na jihokorejském území rozmístěno 28 500 vojáků. Mnozí analytici jsou podle agentury Reuters přesvědčeni, že KLDR nadále zastává tento postoj, a pohlížejí velmi skepticky na to, že by se Kim vzdal jaderných zbraní, jež jeho rodina vyvíjí desítky let. 

Kim Čong-un se Si Ťin-pchingem v Pekingu
Zdroj: ČTK/AP

Zprvu tajená návštěva

O utajované návštěvě někoho z vysokých představitelů KLDR, jehož do sousední země dovezl vlak, informovala média už od pondělí; agentura Bloomberg mluvila přímo o Kimovi.

Setkání mělo být podle znalců přípravou na chystané jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, s nímž se má severokorejský diktátor sejít koncem dubna. Jižní Korea dostane o pekingském setkání od Číny informace ve čtvrtek, uvedl Soul. Kim také na setkání v Pekingu zopakoval, že je připraven se v brzké době sejít přímo s americkým lídrem.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR. Kimova návštěva v Pekingu podle médií dokázala, že ochlazení vztahů bylo zřejmě jen přechodné.

Richard Turcsányi: Severní Korea je prakticky absolutně ekonomicky závislá na Číně (zdroj: ČT24)

Sankce bohužel musí zůstat v platnosti, reagoval Trump

„Dostal jsem v úterý večer zprávu od prezidenta Si Ťin-pchinga, že jeho schůzka s Kim Čong-unem proběhla velmi dobře a že se Kim těší na setkání se mnou. Zatím, bohužel, musí být za každou cenu zachovány v platnosti maximální sankce a tlak,“ napsal americký prezident Trump v reakci na Twitteru.

V druhém tweetu šéf Bílého domu konstatoval, že řadu let všichni tvrdili, že není naděje na denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově. Nyní je „velká šance“, že Kim udělá, „co je dobré pro jeho národ a pro celé lidstvo“, dodal.

Bílý dům předtím uvedl, že USA zůstávají v kontaktu se spojenci Jižní Koreou a Japonskem. „Vidíme tento vývoj jako další důkaz, že naše kampaň nejvyššího tlaku vytváří příhodnou atmosféru pro dialog se Severní Koreou,“ uvedl v prohlášení Trumpův úřad s odkazem na loňské zpřísňování sankcí či vyhrocené slovní výměny mezi Trumpem a Kimem.

Ruské ministerstvo zahraničí summit KLDR–Čína označilo za důležitý krok k posílení pozitivních změn na Korejském poloostrově a zopakovalo, že podporuje řešení napětí na poloostrově čistě diplomatickými prostředky. Mluvčí Kremlu uvedl, že se v nejbližší době neplánuje schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina s vůdcem KLDR Kimem. 

  • Vlakem se zelenými vagony a žlutým vodorovným pruhem cestoval už otec současného severokorejského diktátora Kim Čong-il v roce 2001 během návštěvy Číny a Ruska.
  • V opancéřované soupravě čítající až 90 vagonů se kromě jiného nachází konferenční místnosti, několik ložnic, satelitní telefony a televize pro konání brífinků.
  • Kim Čong-il využíval hned několik vlakových souprav. Cestovat letadlem kvůli strachu z výšek nechtěl.