Kimův náhlý odklon od testů raket má vysvětlení: KLDR se zřítil jaderný polygon

Severokorejské testovací jaderné středisko se podle čínských vědců po poslední jaderné zkoušce loni v září zčásti propadlo a patrně ho není nadále možné používat. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Zjištění staví do nového světla překvapivé prohlášení severokorejského vůdce Kim Čong-una z minulého týdne, že jeho země zastavuje testy jaderných zbraní a mezikontinentálních balistických střel a uzavře jaderné testovací zařízení na severu země.

Kimovo oznámení předchází historickým rozhovorům KLDR s Jižní Koreou, které se budou konat v pátek v pohraniční vesnici Pchanmundžom, a americko-severokorejskému summitu, který je očekáván v květnu nebo červnu.

Zkušební středisko mají Severokorejci v síti tunelů vyhloubených v nitru hory ve vesnici Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od ruských hranic.

Od roku 2006 bylo využito k šesti jaderným zkouškám. Po poslední z nich v září loňského roku otřásla oblastí série následných otřesů a seismologové předpokládají, že se přinejmenším částečně propadlo nitro hory.

Nejnovější čínský výzkum, jehož výsledky mají být zveřejněny v americkém odborném časopise Geophysical Research Letters, došel k závěru, že osm a půl minuty po zářijovém testu v oblasti jaderného střediska došlo k téměř vertikálnímu propadu hory. Podle vědců by tato událost měla mít za následek, že infrastruktura uvnitř horského komplexu nebude využitelná k dalším jaderným pokusům.

Centrum jaderných testů KLDR je patrně poškozené
Zdroj: ČTK

Zářijový nukleární test vyvolal zemětřesení o síle 6,3 stupně

Zářijový test byl zatím nejsilnější nukleární zkouškou KLDR. Pchjongjang uvedl, že při ní testoval vodíkovou bombu miniaturizovanou tak, že jí může být vyzbrojena balistická raketa. Síla nálože je odhadována na více než 100 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je minimálně desetkrát více než síla předchozích bomb testovaných Severní Koreou.

Puma svržená v roce 1945 na japonské město Hirošima měla sílu asi 15 kilotun TNT. Zářijová severokorejská zkouška vyvolala zemětřesení o síle až 6,3 stupně a několik následných otřesů.

Odborníci již dříve sdělili, že v testovací lokalitě došlo k četným, rozsáhlým sesuvům půdy a k celkové destabilizaci oblasti a že lokalita patrně kvůli tomu již nebude v budoucnu použitelná pro zkoušky jaderných zbraní.

V říjnu japonská média uvedla, že se v testovací lokalitě údajně propadl tunel a zahynulo při tom více než 200 lidí. Obětí neštěstí se podle japonských médií stali stavební dělníci, kteří v jaderné testovací lokalitě Pchunggje budovali nové podzemní zařízení.

Čínské úřady konstatovaly, že vzorky shromážděné na hranici KLDR a Číny po testu nesvědčí o riziku radioaktivního záření. Čínští geologové ale nyní zdůrazňují, že testovací středisko je nutné monitorovat kvůli možným únikům radiace. „Vzhledem k závěrům výzkumu, podle nichž se severokorejské testovací středisko propadlo, je nutné pokračovat v monitorování úniku radioaktivních materiálů,“ napsali autoři studie.