KLDR odpálila další balistickou raketu. Mířila do japonských vod

Zpravodaj ČT Martin Řezníček k odpálení rakety KLDR (zdroj: ČT24)

Severní Korea odpálila z provincie Jižní Pchjongan balistickou raketu. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na generální štáb. Raketa letěla východním směrem zhruba 50 minut a dopadla do moře, do japonské výlučné ekonomické zóny, informovala japonská vláda. Podle Pentagonu se jednalo o mezikontinentální raketu.

Podle jihokorejského generálního štábu byla střela vypálena v ranních středečních hodinách místního času (19:17 našeho času). Dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře, asi 960 kilometrů od místa odpalu a maximálně 370 kilometrů od japonského pobřeží.

Americká armáda podle mluvčího Roba Manninga zaznamenala a sledovala jednu severokorejskou balistickou raketu, o níž soudí, že byla mezikontinentální. Za mezikontinentální balistické střely se považují ty rakety, jejichž dosah přesahuje 5500 kilometrů.

Prezident Donald Trump byl podle televize CNN o severokorejském testu informován ještě před tím, než raketa dopadla. V té době besedoval s republikánskými poslanci v budově Kongresu.

Zvládneme to, komentoval Trump test rakety

Prohlásil, že test severokorejské rakety vytvořil situaci, kterou Spojené státy zvládnou. Zkouška balistické rakety KLDR nic nezměnila na přístupu Spojených států k severokorejskému problému, uvedl americký prezident. „Postaráme se o to,“ dodal.

Americký ministr obrany James Mattis řekl, že mezikontinentální balistická raketa dosáhla ve svém letu větší výše než jakákoli předchozí raketa odpálená v KLDR.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že „diplomatické možnosti…  zůstávají ve hře“. Vyzval mezinárodní společenství k dalším opatřením vůči KLDR nad rámec sankcí Rady bezpečnosti OSN, konkrétně k zákazu námořní dopravy zboží do Severní Koreje i z ní.

Jihokorejský prezident svolal schůzku bezpečnostního výboru a japonský premiér Šinzó Abe mimořádné zasedání vlády. Japonsko se proti dalšímu severokorejskému raketovému testu ostře ohradilo, informoval mluvčí vlády Jošihide Suga.

Ve středu se sejde Rada bezpečnosti

„Tato raketová zkouška je další znepokojivou provokací a vážným ohrožením mezinárodní bezpečnosti,“ uvedla mluvčí šéfky diplomacie Evropské unie. Severokorejský test odsoudila i Severoatlantická aliance. Označila jej za další porušení několika rezolucí Rady bezpečnosti OSN a ohrožení regionální i mezinárodní bezpečnosti.

Na žádost Japonska, Spojených států a Jižní Koreje se kvůli poslední severokorejské raketové zkoušce sejde ve středu Rada bezpečnosti OSN.

Od dubna do září odpálila KLDR každý měsíc dvě až tři střely. V půlce září přeletěla raketa japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu. Od té doby aktivita Pchjongjangu ustala.

O tom, že Severní Korea chystá v nejbližší době další zkoušku, informovalo Japonsko a Spojené státy jeho důkazy potvrdily.