Ruská policie na nepovolených demonstracích zatkla přes 1600 Putinových odpůrců

Události: Policie v Rusku zadržela stovky demonstrantů (zdroj: ČT24)

Ruští policisté při demonstracích ve 20 různých městech Ruska pozatýkali nejméně 1607 lidí, kteří demonstrovali proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten bude v pondělí v Kremlu počtvrté uveden do nejvyššího úřadu. Jen v Moskvě bylo zadrženo 704 lidí, včetně opozičního předáka Alexeje Navalného, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal. V Petrohradě bylo zadrženo 229 osob.

„Policisté používají obušky a tvrdě zasahují,“ uvedl zpravodaj listu Kommersant k situaci v centru Moskvy, kde se na nepovolené demonstraci sešly tisíce lidí. Policie nejprve vyzvala demonstranty k rozchodu s tím, že jejich akce je nezákonná, a následně přistoupila k zatýkání. Demonstranti odpovídali skandováním protivládních hesel.

Zpravodaj listu Kommersant odhadl počet lidí na Puškinově náměstí v centru Moskvy na 3000, včetně několika set odpůrců Navalného, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s jeho akcí. „Co to děláte, já tady agituji pro Putina,“ stěžoval si podle stanice BBC muž v lidovém kroji, když jej policisté odváděli k vozu pro přepravu zatčených.

Navalnyj, kterého policie také zadržela, už předtím uvedl, že noc na sobotu strávil v konspiračním bytě, aby jej policie nezatkla ještě před demonstrací, jak se to v minulosti několikrát stalo.

Navalnyj vyzval své přívržence, aby v sobotu vyšli do ulic a dali tak Putinovi najevo, že nemůže Rusku vládnout jako car. Jako první se vzhledem k časovému posunu konaly demonstrace a protestní pochody v řadě měst na východě země. „Pryč s carem!“ a „Rusko bude svobodné!“ volalo asi 200 demonstrantů ve Vladivostoku.

Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na činnost policie, bylo 163 zatčených také v Čeljabinsku. Policie tam zatýkala ještě před samotnou akcí, kterou místní úřady nepovolily. V Jakutsku bylo zatčeno pětasedmdesát lidí, všichni ale už byli po sepsání protokolů propuštěni na svobodu. Zatýkalo se i v Krasnojarsku, Novokuzněcku, Petrohradě, kde se demonstranti prodrali přes policejní zábrany na hlavní dopravní tepnu, či ve městech Kaluga, Samara a Barnaul. 

Zpravodaj ČT Miroslav Karas k protestům v Rusku (zdroj: ČT24)

V Krasnojarsku policie zadržela i koordinátorku místního štábu Janu Gerasimovovou, kterou obvinili z porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí. V Kemerovu byl také zadržen koordinátor místního štábu, napsal server Newsru.com.

Povolené demonstrace ve Vladivostoku, Chabarovsku, Južno-Sachalinsku, Irkutsku, Komsomolsku na Amuru či Tomsku se obešly bez zatýkání. „Inaugurace je ostuda,“ skandovali demonstranti v Irkutsku.

V Novosibirsku se sešly čtyři stovky demonstrantů. Místní radnice následně obvinila organizátory, že porušili povolení k akci tím, že přišli s transparenty na jiné téma než svoboda šíření informací, tedy s protivládními hesly. Někteří demonstranti měli zahalený obličej.

Už v pátek policie zatýkala stoupence Navalného. Podle spolupracovníků opozičního předáka zasahovala například v Petrohradu, v Krasnodaru nebo Krasnojarsku.