Ruská policie zatýká Navalného spolupracovníky. Znemožňuje jim účast na sobotních demonstracích

Policie v několika ruských městech zatýkala stoupence opozičního předáka Alexeje Navalného, oznámila agentura Interfax. Zatýkání předchází sobotním demonstracím nazvaným Není náš car. Ty mají dát prezidentu Vladimiru Putinovi najevo, že nemůže Rusku vládnout jako dosud a že občané budou hájit svá práva.

Podle Navalného spolupracovníků byl například v Petrohradu zatčen Ilja Gantvarg, v Krasnodaru Viktor Čirikov, v Krasnojarsku aktivistka Marija Makovozovová, v Tambovu Igor Slivin a v Čeboksarech policisté sepsali protokol s koordinátorem Semjonem Kočkinem. Podobně, po sepsání protokolu, policisté propustili na svobodu dříve zadržené aktivisty v Rjazani a Kemerovu. Další aktivisté pak byli varováni před nepovolenými akcemi.

Protesty proti Putinovi se mají odehrát v 90 ruských městech. V Moskvě, Petrohradu a řadě dalších měst ovšem bez povolení úřadů. Demonstrace mají podle Navalného také vyjádřit odmítání korupce, chudoby a nerovnosti i snahy úřadů zakázat šifrovanou komunikační službu Telegram.

Protesty se konají v souvislosti s inaugurací prezidenta, která je naplánovaná na pondělí. Putin se funkce ujme už počtvrté. Mezitím byl jednou premiérem, a v pondělí tak oslaví 18 let v čele země.

Při minulé Putinově inauguraci v roce 2012 se v Moskvě odehrály masové protesty, na kterých se sešly stovky tisíc lidí. Kritizovali především proces, který Putina do čela státu vynesl. Vadila jim neférová kampaň a podvody při sčítání volebních hlasů. Policie tehdy zasáhla velmi ostře a za účast na protestu pak soudy potrestaly 30 lidí.

Policie od té doby zasahuje pravidelně proti lidem, kteří se veřejně vyjadřují kriticky k vládě Vladimira Putina. Zatýkání a výslechy se konávají před plánovanými akcemi.

A zatýká se i přímo na demonstracích. Stovky lidí skončily v policejních antonech při protivládních protestech loni v listopadu i v říjnu. Až 500 lidí bylo zatčeno loni v březnu na akci Není to démon, která se konala po uveřejnění Navalného filmu mapujícího rozsáhlou korupci kolem Dmitrije Medvěděva. Navalnyj v něm obvinil premiéra, že si z úplatků pořizuje honosná sídla, drahé jachty nebo vinohrady na Krymu a v Itálii.