Ruská policie zadržela více než 400 lidí na akcích proti prezidentu Putinovi

V Rusku policie zadržela nacionalisty i příznivce Navalného (zdroj: ČT24)

Ruská policie zadržela během neděle v Moskvě a Petrohradu více než čtyři stovky lidí. Oficiálně kvůli narušování veřejného pořádku: podle úřadů byli někteří z nich ozbrojení. Opozice však tvrdí, že šlo ale o zátah proti odpůrcům vlády.

Rádio Echo Moskvy a další opoziční média ale uvádí, že cílem policie bylo pozatýkat odpůrce vlády v den svátku národní jednoty, který nahradil oslavy bolševické revoluce z roku 1917. Ruská policie a tajné služby se zaměřily hlavně na mladé lidi. Právě mezi nimi je totiž víc stoupenců opozičníka v nemilosti režimu Alexeje Navalného.

Akce se například v Petrohradě obešly bez skandování hesel i velkých plakátů. Účastníci přesto podle agentury Reuters riskovali zadržení. Problémy mohlo způsobit i heslo „Rusko bez Putina“.

Policejní zásah v Rusku
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

„Shromáždili jsme se tu s podobně smýšlejícími lidmi, abychom vyjádřili solidaritu s těmi, kdo sem přišli z jiných důvodů. A taky chceme podpořit Alexeje Navalného, který kandiduje na prezidenta,“ řekl jeden z účastníků Konstantin.

Mezi zadrženými ovšem byli i členové nacionalistického hnutí Artpodgotovka. Jeho šéf Vjačeslav Malcev vyzval příznivce, aby v neděli přišli protestovat proti vládě. V kontextu stého výročí říjnové revoluce hovořil o nové revoluci, informovala agentura DPA. Ruské úřady řadí Artpodgotovku mezi teroristické organizace.

Už v pátek tajná služba oznámila zadržení údajných spiklenců, kteří se podle ní chystali přepadávat policisty a podpálit sídla úřadů.

Pro některé svátek se slzami v očích

V současném Rusku není 5. listopad, výročí bolševické revoluce, státním svátkem. Místo toho si země na začátku listopadu už dvanáct let připomíná Den národní jednoty.

„Na jednu stranu je to svátek, ale na druhou stranu s sebou tento den nese taky zklamání, že žijeme v kapitalismu, a ne v socialismu. Je to svátek se slzami v očích,“ posteskl si v neděli člen komunistické strany Grigorij.

„Některé věci jsou samozřejmě dobré i dnes. Ale je málo spravedlnosti. Bohatí se mají lépe a chudí jsou čím dál chudší,“ dodala další členka strany Valentina.

Konstantin, Valentina a stovky dalších si v neděli přišli sto let staré události připomenout k moskevskému mauzoleu. Někteří z nich i s portréty Lenina a Stalina.

Vydáno pod