Putinova rivala Navalného pustili z vězení. Míří rovnou na demonstraci

Vůdčí osobnost ruské opozice Alexej Navalnyj byl propuštěn z vězení. Oznámil to na svém účtu na instagramu. Za mřížemi Navalnyj strávil 20 dnů za výzvy k nepovoleným shromážděním v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina. Demonstrace na podporu Navalného se pak 8. října konaly v 80 ruských městech a policie při nich pozatýkala 290 lidí.

„Zdravím! Jsem venku z vězení,“ napsal Navalnyj a přidal fotografii, na níž je zachycen na ulici. Podle své mluvčí Kiry Jarmyšové se Navalnyj „vydá přímo“ do Astrachaně, města u Kaspického moře asi 1300 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Tam svolal své stoupence na demonstraci, tentokrát povolenou.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Opozičník vede volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2018 nemůže.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin