V Rusku demonstrovali Navalného příznivci, policie zadržela 290 lidí

V ruských městech demonstrovali lidé na podporu prezidentské kandidatury uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. V naprosté většině šlo o nepovolené akce, ke kterým se počítaly i ty v Moskvě a Petrohradu, kde demonstrace vrcholily a kde se sešlo nejvíce lidí. Policie podle médií zatýkala hlavně organizátory a koordinátory těchto akcí, které se konaly právě na 65. narozeniny prezidenta Vladimira Putina.

Podle nezávislého monitoringu OVD-Info zadržela policie celkem 290 lidí v 26 městech, někteří z nich byli propuštěni. Nejvíc lidí bylo zadrženo v Petrohradu, a to 68. Následuje Jaroslavl s 57, Moskva a Lipeck s 26 a Krasnodar s 21 zadrženými.

V Rusku demonstrovali Navalného příznivci (zdroj: ČT24)

Právě v Moskvě a v Petrohradu se i přes zákaz čekala nejvyšší účast. Na akci do Petrohradu, která začala na náměstí Martovo pole, dorazilo podle listu Kommersant pět tisíc lidí. Vydali se na pochod po hlavní třídě za skandování „Putin je zloděj“ a „Svoboda“. I po oficiálním ukončení akce organizátory z Navalného týmu zůstali někteří lidé v ulicích.

Záznam ruské redakce Radia Svoboda z Petrohradu:

Stejně tak v hlavním městě někteří lidé v centru města zůstali i po konci akce. Na moskevské Puškinovo náměstí dorazilo podle policie celkem asi sedm stovek demonstrantů, o několika stovkách lidí na náměstí hovoří i stanice RFE/RL. Web RBK uvádí dva tisíce demonstrantů, zpravodaj listu Kommersant odhadl jejich počet na 2500.

„Na sociálních sítích už ale napsali někteří Navalného příznivci, že se akce nezúčastní. Byli totiž zadrženi na předchozích demonstracích a bojí se, že by je mohly soudy za opakovanou účast na nepovolených mítincích poslat do vězení až na několik let,“ vysvětlil před začátekem akce zpravodaj ČT v Rusku David Miřejovský.

„Policisté zatýkají především lidi, kteří přišli na Puškinovo náměstí s letáky,“ napsala agentura Interfax během akce a dodala, že náměstí bylo obklopeno policejními auty, obrněnými vozidly Tigr a „antony“, určenými k přepravě zatčených. Z policejních tlampačů zněly výzvy, aby se demonstranti rozešli a nepřekáželi dalším občanům. Podle agentury Reuters policie krátce zadržela několik lidí, nikoho ze zadržených ale neobvinila. 

Záznam ruské redakce Radia Svoboda z Moskvy:

Někteří z demonstrantů s sebou přinesli gumové kačenky. Symbolem protirežimních protestů se staly poté, co Navalného protikorupční fond zveřejnil loni na podzim informace o luxusní rezidenci premiéra Dmitrije Medvěděva, jehož součástí je podle údajů fondu i zvláštní „sídlo“ pro kachny. Medvěděv to popřel jako politicky motivovaný nesmysl.

„Rusko bude svobodné“ a „Rusko bez Putina,“ skandoval dav. Podle serveru newsru.com část demonstrantů přešla od Puškinova pomníku až na Manéžní náměstí před Kremlem. „Vše nejlepší a sbohem“, pokřikovali lidé na adresu prezidenta Vladimira Putina, který slaví 65. narozeniny. Později policie cestu tímto směrem přehradila, uvedl zpravodaj listu Kommersant.

V regionech byla účast slabší

Akce se konaly po celém Rusku. Podle listu Kommersant povolily úřady z 79 akcí jen čtyři, a to ve Vladivostoku, Krasnojarsku, Omsku a Chabarovsku. Server newsru.com dříve napsal psal, že úřady umožnily konání sedmnáct akcí. „Demonstranti požadují hlavně politické soupeření, tedy připustit k prezidentským volbám Alexeje Navalného a další kandidáty,“ napsal list Kommersant na svém webu.

V Chabarovsku podle webu ruského listu protestovalo několik desítek lidí. Ve Vladivostoku úřady překvapivě - asi kvůli demisi gubernátora - povolily uspořádat demonstraci hned na dvou místech. Před nádražím se sešlo asi 150 demonstrantů, kteří skandovali „Rusko bude svobodné“ a „Svobodu politickým vězňům“. V Kemerovu se sešlo 50-60 demonstrantů, přestože se radnice pokusila akci zabránit tím, že na dané místo poslala čistící vozy.

V regionech byla účast pro organizátory spíše zklamáním. „I v těch městech, kde byly mítinky povoleny, přišlo většinou jen několik desítek lidí,“ uvedl zpravodaj ČT.

Protesty se konaly také v Barnaulu, Komsomolsku, Togliatti, Ulan-Ude či v Čitě. Policie podle zpráv ze sociálních sítí zatýkala demonstranty v Iževsku, Južno-Sachalinsku či v Samaře, kde se na hlavním náměstí sešly asi tři stovky lidí, přestože demonstrace nebyla povolena. 

Podobná účast byla i v Saratovu, Čeljabinsku a Novosibirsku, kde po Leninově náměstí pochodovali demonstranti s vlajkami v rukou. V Krasnojarsku a Omsku se na povolených shromážděních sešly asi dvě stovky lidí.

Podle nezávislých médií policisté zadrželi koordinátory z místních štábů Navalného kampaně například ve Stavropolu, Petrohradu, Krasnodaru, Rostově na Donu, Jakutsku, Permu a Tveru. „Ve Smolensku už soud poslal organizátora akce na osm dní do vězení za pořádání nepovolené demonstrace,“ dodal Miřejovský. 

Sám Navalnyj si momentálně odpykává za mřížemi 20 dní za výzvy k nepovoleným shromážděním. Své uvěznění označil za narozeninový dárek Putinovi, který právě v sobotu slaví 65. narozeniny.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Opozičník vede volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2018 nemůže.

Vydáno pod