Před sto lety smetla revoluce cara. Dnes někteří Rusové cítí k starému impériu nostalgii

Únorová revoluce v Rusku: sto let (zdroj: ČT24)

Konec války i monarchie. Takové byly požadavky nespokojených obyvatel Petrohradu, kteří před sto lety vyšli do ulic. Začaly tak masové protesty, které kvůli juliánskému kalendáři vešly do dějin jako únorová revoluce. Car Mikuláš II. po dvou týdnech abdikoval, což znamenalo i konec monarchie. O století později ale část Rusů cítí k někdejšímu impériu nostalgii.

Pod carským praporem armáda podle části ruských poslanců nikdy neprohrála. Proto chtějí v parlamentu prosadit, aby vystřídal současnou vlajku. Vrátit by chtěli i carskou hymnu. „Nechali nám špatnou vlajku. Černo - žluto - bílou je třeba vrátit! Sundat hvězdy z Kremlu a pověsit (carské) orly,“ myslí si předseda nacionalistů Vladimir Žirinovskij. 

Nejde jen o poslance nacionalistické strany. Stále víc lidí si carskou monarchii představuje jako obrovskou, silnou, sebevědomou a bohatou zemi  - a takové by chtěli i současné Rusko. 

Realita roku 1917 ale byla jiná. Obyvatelstvo válkou zdevastované země přežívalo v zoufalých podmínkách. Když se v Petrohradu zhroutilo zásobování potravinami, do ulic vyšlo na čtvrt milionu lidí. „Šlo o ryze národní povstání, kreré bylo velmi živelné. Lenin seděl v Curychu a ještě v lednu 1917 napsal, že se nedožije revoluce v Rusku,“ vysvětluje historik Nikita Sokolov. 

Únorová revoluce v Rusku
Zdroj: Scherl/ČTK/Süddeutsche Zeitung Photo

Car Mikuláš II. podcenil nálady obyvatelstva. Osobně - a přitom ne příliš úspěšně - velel vojákům na frontě a vládu přenechal neoblíbené carevně Alexandře. O záchranu monarchie se pokusil pozdě, ve chvíli, kdy už neměl naději na úspěch.

„Je to v naší ruské tradici, že sami sebe rádi obelháváme. Mikuláš II. se z tohoto pohledu stal klasickou obětí přesvědčení, že nebude tak zle,“ dodává historik a spisovatel Armen Gasparjan. 

Při potlačování demonstrací zemřelo v Petrohradu přes 1400 lidí. Násilí ale provázelo revoluci jen v tehdejším hlavním městě. Ve zbytku země včetně Moskvy se konec impéria obešel bez obětí na životech.

Únorové revoluci se v Rusku někdy říká také polozapomenutá. Z učebnic historie ji totiž téměř vymazala ta bolševická, která vypukla o osm měsíců později. Sovětské vedení nepřipomínalo, že nemělo žádné zásluhy na svržení cara.

Uložit