Na protestech proti korupci zadržela ruská policie Navalného a dalších až 500 lidí

Události: Protikorupční protesty v desítkách ruských měst (zdroj: ČT24)

Ruská policie zadržela opozičního vůdce Alexeje Navalného. Stalo se tak krátce po zahájení protestního pochodu proti korupci moskevskou Tverskou třídou, který radnice nepovolila. Podle ministerstva vnitra se do protestního pochodu zapojilo 8 tisíc lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Podle opozičních médií bylo v Moskvě zadrženo asi 500 lidí. Podobné protesty se konají na desítkách dalších míst v Rusku, kde je mnohdy rovněž provází zatýkání.

V Moskvě zatýkání začalo ještě před zahájením pochodu. Prakticky všechny ulice okolo trasy obsadila policie, stejně jako východy z metra. Policejní autobusy a hlídkové vozy stály na každé křižovatce podél Tverské třídy.

Příslušníci byli připraveni k zásahu v okolí Kremlu, Rudého náměstí a Velkého divadla. Nad městem kroužily vrtulníky, nasazena byla tajná policie FSB a příslušníci národní gardy. V centru byl podle agentury TASS umístěn i „mobilní štáb ministerstva vnitra“.

  • Fotografie protestu na moskevském Puškinově náměstí.
  • Zatčený Alexej Navalnyj na sociální sítí Twitter: „Jsem v pořádku. Není třeba mě vytrhávat policii. Běžte po Tverské. Náš dnešní úkol je boj s korupcí.“
Na místo přišlo několik tisíc lidí. Je tu opravdu silná přítomnost policejních těžkooděnců. Nezasahují proti davu jako celku. Policejní síly začaly zatýkat nejaktivnější opozičníky.
David Miřejovský
moskevský zpravodaj ČT

Opoziční vůdce Navalnyj byl podle ruských novinářů po zadržení dopraven na místní oddělení policie k sepsání protokolu o přestupku. Hrozí mu trest obecně prospěšných prací, pokuta nebo několikadenní vězení.

Policie popřela, že by proti demonstrantům použila obušky a pepřový sprej, podle svědků ale neuniformované osoby proti protestujícím zasáhly slzným plynem. Kanceláře Navalného Fondu boje s korupcí obsadila policie. Budova byla evakuována, údajně kvůli anonymní hrozbě pumovým atentátem.

Odpůrce ruského režimu blokuje vůz, v němž je eskortován Navalnyj
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Pochod v centru Moskvy radnice nepovolila. Organizátoři za místo akce zvolili Tverskou třídu v srdci města. Moskevští zastupitelé Navalnému podle agentury Interfax navrhli dvě jiná místa, ale vůdce ruské opozice návrhy odmítl s tím, že nepřišly v zákonné lhůtě.

„Navalnyj tvrdil, že úřady udělaly chybu, a proto by podle jeho výkladu měl být protest v Moskvě povolen. Úřady a policie mají evidentně jiný názor,“ vysvětlil spor ruský zpravodaj České televize David Miřejovský.

„Budeme se držet našeho plánu, pochod se uskuteční na původně ohlášeném místě,“ napsal Navalnyj na sociálních sítích. Zrušen byl pouze mítink, který chtěli protivládní aktivisté uspořádat na závěr svého pochodu.

Policie Moskvany varovala, že v případě účasti na nedělním pochodu může být ohrožena jejich osobní bezpečnost. „Oficiálně varujeme, že akce je protizákonná a vzniká riziko provokací s cílem narušit veřejný pořádek,“ uvedla moskevská policie v prohlášení. Spoluodpovědnost za bezpečnost občanů prý nesou i organizátoři akce, kteří byli včas varováni.

Od Dálného východu po západ

Protesty zasáhly až 80 ruských měst, ovšem jen ve 20 z nich byly demonstrace povoleny. V Petrohradě podle stanice Echo Moskvy do ulic vyšlo 10 tisíc lidí. V Novosibirsku radnice shromáždění zakázala, ale soud zákaz zrušil. V centru města se sešlo podle policie 1500, podle organizátorů 4000 lidí.

  • Protest v Petrohradu:

V uralském Jekatěrinburgu podpořil protest starosta, opoziční politik a člen vedení strany Občanská platforma Jevgenij Rojzman. Protesty byly hlášeny z Vladivostoku, Tomsku, Pskova, Barnaulu a mnoha dalších měst. Organizátoři a účastníci demonstrací byli zatýkáni kromě Moskvy i v Petrohradu, Samaře nebo Tambově.

Obvykle se demonstruje jenom v Moskvě. Dneska se demonstruje tak, jak se v Rusku slaví Nový rok – od východu na západ. Když přišlo Rusko o peníze z ropy, tak se ukázalo, že je to chudá země, která stojí na jediném zdroji příjmů. To pociťují lidé po celém bývalém Sovětském svazu.
Petruška Šustrová
publicistka a překladatelka
Výjev z demonstrace ve Vladivostoku
Zdroj: Yuri Maltsev/Reuters

Kreml: Je to provokace

Na ohlášený pochod centrem Moskvy už dříve reagoval i Kreml. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina označil akci za provokaci a porušení zákona. „Výzvy pořadatelů k účasti na pochodu jsou nezákonné, fakticky nejde o nic jiného než o provokaci,“ prohlásil mluvčí Dmitrij Peskov a pochválil policisty za „korektní“ práci.

Podle ruských opozičních médií se Kreml obává opakování situace před pěti lety, kdy po prezidentské volbě, která rozhodla o Putinově návratu do Kremlu, vyšly v Moskvě do ulic desetitisíce demonstrantů. Protesty přerostly v násilí, při němž bylo mnoho lidí zatčeno a později následně odsouzeno k několikaletým trestům.

Medveděv v luxusu

Navalnyj, který chce napřesrok kandidovat v prezidentských volbách, pořádá demonstraci krátce po zveřejnění filmu obviňujícího premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu. Medveděv prý ovládá ohromné pozemky v elitních lokalitách, vlastní dvě jachty, byty v historických vilách nebo vinařství v Itálii.

Film, který natočil Navalného Fond boje s korupcí, na internetu zhlédlo už přes 11 milionů uživatelů. Medveděvova mluvčí film označila za Navalného předvolební tah, který nemá smysl komentovat.

„Rusko je z euroamerických zemí naprosto nejzkorumpovanější. Myslím, že kdyby se jakýkoliv investigativec zaměřil minimálně na dvě třetiny členů mocenské špičky, taky by se našel majetek, který by byl těžko vysvětlitelný,“ považuje publicistka Petruška Šustrová zveřejněné informace za důvěryhodné.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin