Francie se chystá přitvrdit vůči uprchlíkům, podle pravice je však zákon bezzubý

Horizont ČT24: Francie se chystá přitvrdit vůči uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Francouzské Národní shromáždění schválilo přísný zákon proti nelegální migraci, který počítá i s vězením pro nejzávažnější případy jeho porušení. Také zdvojnásobuje dobu, po kterou mohou být migranti, kteří žijí v zemi bez souhlasu úřadů, drženi v detenčních zařízeních, a to na 90 dnů. Naopak budou zkráceny lhůty pro vyřizování azylových žádostí a zjednodušeny procedury kolem vyhošťování odmítnutých cizinců. Opatření však kritizují organizace hájící lidská práva i pravicová opozice.

V červnu se textem bude zabývat ještě druhá komora parlamentu – Senát, který ovládá pravicová opozice. Ta podle agentury AFP již dala najevo, že v něm provede výrazné změny. 

Zákon, který prosadila vládní centristická strana prezidenta Emmanuela Macrona, odhlasovalo 228 poslanců. Proti němu bylo z různých důvodů 139 zákonodárců pravicové i levicové opozice, a to i z nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové. Dalších 24 zákonodárců se hlasování zdrželo.

Kdo bude hlasovat proti, bude mu hrozit vyloučení z „Macronovy“ strany

Ministr vnitra Gerard Collomb uvítal přijetí „spravedlivého textu“. V úvodu debat o tomto zákonu naléhal na poslance, aby zákon přijali. Podle něho se tím omezí „masová imigrace“, ale zároveň bude dál zaručovat právo na azyl, které je podle ministra ve Francii posvátné. Pravicoví poslanci a nacionalisté odsoudili údajnou bezzubost „slabého“ zákona a varovali před legalizací pobytu cizinců bez úředního povolení. Levice naopak kritizovala na novém zákonu jeho „nelidskost“, zejména kvůli tomu, že v detenčních zařízeních mají setrvávat i nezletilí imigranti.

Projednávání zákona vyvolalo rozpory i mezi samotnými centristy. Poslanec Jean-Michel Clément hlasoval proti a zároveň ohlásil odchod z Macronovy strany Republika v pohybu (REM). Dalších čtrnáct členů téhož politického uskupení se hlasování zdrželo. Šéf jejich poslanecké skupiny Richard Ferrand před hlasováním varoval, že kdo se postaví zcela na odpor, bude mu hrozit vyloučení ze strany.

Kdo se prý zdrží hlasování, dopustí se „malého hříchu“, ale hlasování proti bude „smrtelný hřích“. „Nejsem si jist, zda světu vysíláme zprávu, za níž si Francie vždy stála,“ uvedl Clément po hlasování.

Vláda ve snaze usmířit odpůrce ve vlastním táboře také zmírnila některá dosavadních opatření: například ruší sankce proti osobám, které zdravotní péčí, ubytováním či stravou pomáhají těm imigrantům, jež v zemi pobývají bez souhlasu úřadů. Imigrantům bez povolení k pobytu, kteří maří úřední výkon, například se brání vyhoštění či vstoupí na francouzské území bez povolení, má hrozit pokuta 3750 eur, tedy v přepočtu 95 tisíc korun i roční vězení.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla, že zkrácení lhůty pro podání žádosti o azyl může mít negativní dopad na „ty nejzranitelnější z žadatelů o azyl, protože právě u těch nejvíce hrozí, že termín propásnou“.

„Zákon pod zástěrkou efektivnějšího azylového systému zahrnuje řadu opatření, která mohou limitovat přístup k ochraně,“ uvedla ředitelka francouzské pobočky HRW Bénédicte Jeannerodová.