Izraelští vojáci si natáčeli střelbu na zřejmě neozbrojeného Palestince. Autory videa chce armáda potrestat

Události ČT: Střelba na zřejmě neozbrojeného Palestince v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda vyšetřuje střelbu na pravděpodobně neozbrojeného Palestince v Pásmu Gazy. Na sociálních sítích se objevilo video zachycující akci izraelského odstřelovače a radostný pokřik jeho kolegů, kteří reagovali na zásah. Video odvysílala také izraelská televize. Armáda mezitím oznámila, že hodlá vyšetřovat také případy střelby vojáků při současných protestech u hranice Pásma Gazy. Od 30. března při nich přišlo o život přes třicet Palestinců.

Video je natočeno přes dalekohled nebo optiku pušky. Palestinec na něm stojí v zakázané oblasti u hraničního plotu, než ho zasáhne výstřel. Rozradostněné hlasy na videu později komentují, že zásah byl přímo do hlavy. Předběžné armádní vyšetřování ale tvrdí, že střela předpisově zasáhla nohy, a střelce očistilo.

Potrestat chce naopak autora videa. „Pokud jde o video vojáků na hranici Pásma Gazy, jde pravděpodobně o událost, ke které došlo už před několika měsíci. Bude podrobně prověřena a vyšetřena,“ uvedlo tiskové oddělení izraelské armády.

Arabský poslanec izraelského parlamentu Džamál Zachálka k videu řekl, že takto podle něj vojáci fungují se souhlasem ministrů, médií i poslanců. „Izraelští odstřelovači zabíjejí chladnokrevně neozbrojené palestinské demonstranty při nenásilných protestech,“ řekl.

Vůdce centristické strany Ješ Atid Jair Lapid na sociální síti Twitter napsal, že má plnou důvěru v náčelníka generálního štábu armády Gadiho Eisenkota a ve velitele a že věří, že okolnosti kolem videa budou rychle vyšetřeny.

Oren Chazan z vládního Likudu se na Twitteru tázal, „proč ten povyk, řeklo se předem, že kdo se přiblíží k plotu, ozbrojený nebo ne, dostane to (střelu)“. Dodal, že je hrdý na vojáky, kteří brání Izrael, a doufá, že se protistrana poučí. I ministr školství Naftali Bennett se jednoznačně postavil za vojáky, kteří jsou podle něj na místě, aby chránili izraelskou hranici. „Vojáci chrání naše životy, my chráníme je, neopouštějme je,“ napsal na Twitteru.

Incident se stal ještě před současnými protesty na gazánsko-izraelské hranici. Jejich organizátoři každý pátek svolávají tisíce demonstrantů až k hraniční bariéře. Izraelská armáda povolala odstřelovače. Přes rozkaz pálit jen do nohou zastřelili uprostřed chaosu třicet Palestinců.

Izraelská armáda oznámila, že tyto případy střelby začne vyšetřovat. Kromě jiného se má vyšetřit i případ palestinského novináře Jásira Murtadži, který byl zabit, přestože nebyl v bezprostřední blízkosti plotu a byl jasně označen jako pracovník médií.

Za zabití palestinského teroristy si izraelský seržant odsedí devět měsíců

Zemi, ve které je armáda - kvůli povinné vojně pro muže i ženy - neoddělitelnou součástí společnosti, nedávno hluboce rozdělila jiná střelba na Palestince. A to případ seržanta Elora Azarii, který se dostal před soud za zabití palestinského teroristy, jehož zneškodnila už předchozí střelba.

Kauzu doprovázely demonstrace, pouliční protesty i výhrůžky soudcům. Loni dostal Azaria rok a půl za mřížemi, nakonec si ale odsedí jen devět měsíců. „Nenazýval bych to přelomem. Je velmi vzácné, aby byli vojáci odsouzeni za zabití Palestinců,“ komentuje případ Amit Gilutz z lidskoprávní organizace B'tselem.

Izraelská armáda na okupovaném Západním břehu i hranici s Gazou vykonává i policejní práci. Osmnácti- až jednadvacetiletí branci přitom na takové úkoly často nemají dostatečný výcvik. A další zkouška je čeká už tento pátek, kdy se zřejmě uskuteční další palestinská demonstrace.