Putinovým soupeřům vadí, že prezident nechodí do televizních debat

Události: Putinovi soupeři si stěžují, že nechodí do debat (zdroj: ČT24)

Poslední týden zbývá do ruských prezidentských voleb. Všichni kandidáti kromě Vladimira Putina si stěžují na povinné televizní debaty, kterých se však současná hlava státu neúčastní. Zdůvodňuje to pracovním vytížením. Místo toho prezident zveřejnil film, který už viděly přes dva miliony lidí.

Místo aby Putin odpovídal na nepříjemné otázky soupeřů a čelil jejich kritice, natočil dvouhodinový dokument, ve kterém reaguje na dotazy mluvčího vlastní kampaně. Film ukazuje silného a rázného prezidenta.

Vladimir Putin si na začátku rozhovoru poslechne chválu, jak udělal ze Soči město olympiády a formule 1. Pak se se svým mluvčím baví o teroristickém útoku, ke kterému mělo dojít při zahájení Her. Šéf Kremlu prý dostal zprávu o bombě v letadle z Ukrajiny do Turecka se 110 cestujícími. Rozhodnutí podle slov Putina bylo okamžité.

„V souladu s plánem pro řešení takových situací. Jaké? Sestřelit,“ řekl Vladimir Putin v dokumentu. Nakonec šlo o falešný poplach.

Informace o chystaném útoku na stadion, kde bylo 40 tisíc diváků, prezidentův tým zveřejnil ve volebním týdnu a podle Putinových protikandidátů to není náhoda. Nelíbí se jim, že se prezident odmítá účastnit kampaně a víc než čtyř desítek televizních debat.

Účast v předvolebních debatách je povinná

„Hodnotím to jako jeho zbabělost. Prostě se debat bojí,“ myslí si politolog Boris Višněvskij. Účast v debatách ukládá zákon. V pěti státních televizích někdy ráno v osm, jindy o půlnoci by si mělo sedm kandidátů vyříkat názory na dění v Rusku. Všichni se ale shodují, že nejde o žádné věcné diskuse. Některé skončily urážkami a hádkami. Servítky si nebere především kandidát nacionalistů Vladimir Žirinovskij.

„Nikdy neprojevoval takt a slušné vychování, ve vysílání bývá vulgární, hádá se, dokonce se bije,“ vysvětlila Natalia Grjazněvičová z volebního štábu Xeniji Sobčakové.

Průběh kampaně i samotných voleb monitoruje občanské hnutí Golos. Podle jeho předsedy jde prý jen o snahu režimu ukázat světu, že i ostatní kandidáti mají přístup na televizní obrazovky.

„Nemohou se kritizovat navzájem, nemohou vyslovit žádné negativní zmínky, například že by volba protikandidáta vedla ke zhoršení situace. Zákon to zakazuje,“ dodal předseda hnutí Golos Grigorij Melkonjanc.

Putin v průzkumech vede, hlas mu chce dát všech 71 procent voličů

Drtivá převaha současného prezidenta je znatelná. Podle posledních výzkumů k volbám chce určitě jít 71 procent Rusů, stejný počet se chystá svůj hlas dát současnému prezidentovi.

V moskevských Lužnikách Putina podpořilo 130 tisíc lidí, nikdo jiný se nemůže pochlubit takovým předvolebním shromážděním. „Jestli to dokážeme, pak nejbližší desetiletí a celé 21. století proběhne ve znamení našich jasných vítězství. Dokážeme to? Ano,“ prohlásil Putin na tamním setkání.