Putin chce nechat zlevnit vodku, aby Rusové nepili kosmetiku

Metanolem se otrávila stovka obyvatel Irkutsku (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin chce snížit zdanění vodky. Reaguje tím na situaci v Irkutsku, kde kvůli konzumaci kosmetického přípravku s metanolem zemřelo přes sedmdesát lidí. Pro chudé Rusy jsou levné kosmetické a čisticí prostředky lákavou alternativou lihovin, jejichž cena neustále roste.

V Irkutsku se více než stovka lidí otrávila pitím kosmetického přípravku do koupele Bojaryšnik. Počet mrtvých stoupl na 72.

Emulze do koupele Bojaryšnik
Zdroj: http://38.rospotrebnadzor.ru/

„Je nutné zvyšovat daně na výrobky obsahující alkohol, aby už nebyly flaštičky za pár drobných,“ prohlásil Putin při setkání s vedením obou komor parlamentu. „Jestli se to využívá ve farmacii, nebo v kosmetice, tak se nedá nic dělat, ale kosmetika prostě bude dražší,“ dodal. Výrobky s alkoholem podle něj „musejí mít normální cenu“.

Putin také nařídil vládě, aby přišla s návrhem na změnu sazeb daní z lihovin tak, aby klesla poptávka po nebezpečných náhražkách. Prezidentův pokyn ukládá vládě, aby vypracovala a předložila svůj návrh do konce března.

Rusové berou zavděk pleťovou vodou i brzdovou kapalinou

V říjnu ve městě Kaluga u Moskvy vyvolal rozruch prodejní automat na pleťovou vodu Bojarka. Háček byl v tom, že přípravek obsahoval 75 procent lihu, a tak se podle médií dal čekat zájem hlavně mezi alkoholiky. Lahvička z automatu stála 20 rublů, tedy v přepočtu asi osm korun.

Experti tvrdí, že kvůli hospodářské krizi se chudším Rusům nedostává peněz na to, aby si mohli dovolit koupit lihoviny v obchodech. Stále častěji proto přecházejí na pití různých náhražek s obsahem lihu, včetně prostředků na mytí oken, nemrznoucích směsí či dokonce brzdové kapaliny.

V souvislosti s případem v Irkutsku je ve vazbě 11 lidí, část z nich byla obviněna z šíření nebezpečných látek a hrozí jim deset let vězení. V celé oblasti platí mimořádný stav, ve městě byl zakázán prodej veškerého nepotravinářského zboží, které obsahuje alkohol.

Irkutsk se potýká s otravou metanolem
Zdroj: ČTK/ITARR-TASS/Kirill Shipitsin

Kvůli samohonkám umírají desítky tisíc Rusů ročně

Údaje o spotřebě nelegálních lihovin v Rusku se různí. Agentura TASS napsala, že Rusové ročně vypijí 250 milionů litrů „samohonu“, tedy podomácku vyrobené pálenky. Kromě toho spotřebují 170 milionů litrů lihových extraktů z léčiv a 425 milionů litrů nepotravinářského zboží s obsahem alkoholu. Nechybějí čisticí prostředky, brzdová kapalina nebo nemrznoucí směs do aut.

Kritik Kremlu a potenciální Putinův soupeř v příštích prezidentských volbách Alexej Navalnyj upozornil, že kvůli pití tohoto typu alkoholu každý den bez povšimnutí umírají stovky Rusů. „Pro Rusko a jeho národní bezpečnost je to problém zhruba tisíckrát důležitější než Sýrie, Aleppo, Ukrajina a Donald Trump dohromady. Každý rok zabíjí více lidí, než kolik jich zemřelo při teroristických útocích v celých ruských dějinách,“ prohlásil.

Server Newsru připomněl, že podle statistik takto v roce 2014 zemřelo 45 000 Rusů. Letos od ledna do září úřady zaznamenaly 36 000 těžkých otrav alkoholem, 9300 případů skončilo smrtí.

„Alternativním lihovinám“ holduje asi 20 milionů Rusů. Ročně se jich prodá za 90 miliard rublů (38 miliard Kč).