Putin v roce 2014 nařídil sestřelit civilní letadlo se stovkou pasažérů. Přiznává to v novém filmu

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v roce 2014 sestřelit civilní letadlo se 110 lidmi na palubě, když dostal informaci, že se únosce chystá se strojem zaútočit během zahájení zimních olympijských her v Soči. Putin o tom promluvil v dvouhodinovém filmu zveřejněném na ruských sociálních sítích. Slova ruské hlavy státu později potvrdil jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

Putin dostal v den zahájení olympijských her v Soči 7. února 2014 po telefonu informaci, že letadlo mířící z ukrajinského Charkova do tureckého Istanbulu bylo uneseno a s bombou na palubě chce zaútočit během ceremoniálu. 

Bezpečnostní složky prezidentovi řekly, že krizový postup v takové situaci velí sestřelit letadlo. Putin na to reagoval slovy: „Jednejte podle plánu.“

O několik minut později však obdržel novou zprávu, že šlo o falešný poplach kvůli opilému cestujícímu a k sestřelení letadla tak nedošlo. 

Na palubě bylo tehdy 110 pasažérů, na olympijském stadionu bylo 40 tisíc lidí, říká ve filmu reportér Andrej Kondrašov, který s Putinem rozhovor vedl.

Ruský prezident, který bude už v neděli obhajovat funkci ve volbách, o této události promluvil v první části filmu s názvem 'Putin', která byla zveřejněna na ruských sociálních sítích.

Ve snímku se věnuje i jiným tématům. Kromě otázky Krymu současný šéf Kremlu vzpomíná třeba na svého dědečka Spiridona, který prý vařil pro Lenina i Stalina.