Na Rusy útočí bizarní předvolební spoty. Zachraňují Zemi před dekadentní Gayropou

Horizont: Volební spoty varují Rusy před Gayropou (zdroj: ČT24)

V polovině března čeká Rusko volba prezidenta. Ačkoliv je předem téměř jasné, že Vladimir Putin svůj post obhájí, kampaň začíná přitvrzovat. Na internetu kolují videospoty, které přízemně vybízí lidi, aby šli k volbám. V opačném případě prý hrozí, že jim do bytu Evropa nastěhuje homosexuály.

Poselství předvolebního spotu, který už na webu a sociálních sítích viděly zástupy Rusů: Přijďte určitě volit, nebo se z Ruska stane eldorádo homosexuálů, kde muže odvádějí do armády černoši v uniformách. Kdo si klip objednal, není jasné. Jisté ale je, že právě volební účast bude důležitá pro téměř jistého vítěze hlasování – Vladimira Putina.

Příběh videa je datován na 17. března, předvečer ruských prezidentských voleb. Manželský pár se ukládá ke spánku. Ona si chce nařídit budík, aby stihla hlasování. On nad její angažovaností ohrnuje nos.

Pak ale upadá do noční můry, která mění jeho názor. Nejprve se objeví ve dveřích vojáci. Pozdraví ho gestem, které proslavil černý americký sprinter Usain Bolt. I jeden z vojáků je černoch. Vojáci mu oznámí, že ho přišli odvést do armády. A jak se ve snu dvaapadesátiletý muž dozví, armáda odvádí do šedesáti let.

Herci neví, kdo si jejich práci objednal

Úlevu otci rodiny nepřinese ani cesta do kuchyně, kde potká cizího muže. „Jsem gay na ubytování,“ oznámí ve snu cizí muž v kuchyni. Homosexuální podnájemník, kterého musí rodina přijmout, protože si nenašel partnera, je další údajný nápad údajné nové vlády.

Profesionálně zpracované video pokračuje v líčení jiných, neméně bizarních dopadů, které může mít neúčast v ruských prezidentských volbách.

Volební komise ujišťuje, že s ním nemá nic společného. Dokonce i herci tvrdí, že nevědí, kdo si jejich práci objednal, tvrdí ale, že jde o zdařilou satiru. V každém případě se ale dotýká cílů současného vládce Kremlu.

Putin se dlouhodobě těší podpoře kolem 70 až 80 procent, jenže nízká účast mu nepomůže takovou převahu získat. Navíc chce světu vyslat zprávu, že zvítězil díky masivní podpoře a vysoké volební účasti.

Jediného vážnějšího Putinova soupeře – Alexeje Navalného – v lednu zatkla policie. I on by ale měl víc než mizivou šanci Putina ohrozit – i kdyby mu úřady kandidaturu rovnou nezakázaly. Za těchto okolností jsou volby jen referendum o tom, jak drtivé bude vítězství současné garnitury. I proto její soupeř Navalnyj vsadil na bojkot.

Ať jde o satiru nebo cílenou propagandu, účasti ve volbách se toto video úzce dotýká. Stejně tak jako volebních trumfů Vladimira Putina. Ten se momentálně nemůže vykázat zářnými hospodářskými úspěchy. Rád se ale stylizuje do role zachránce Ruska před dekadencí Evropy, které se v ruských médiích s oblibou přezdívá Gayropa.

Není lehké lidi donutit, aby šli k volbám

„Myslím, že video je reklamní tah, který nebude mít opravdový vliv na to, jestli lidi půjdou, nebo nepůjdou volit,“ uvedl redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup s tím, že není lehké donutit lidi, kteří vědí, jak volby dopadnou, aby skutečně přišli do volebních místností.  

„Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná konkurence, tak ani voliči Vladimira Putina nemají důvod jít k volbám, tato kampaň proto je zacílená na to, aby co nejvíce z nich k volbám přišlo, aby nebylo nutné volby příliš falšovat a následně aby měl výsledek větší legitimitu,“ řekl Soukup.  Dalším cílem podle něj je, aby Vladimir Putin získal více hlasů, než kdysi v roce 2008 jeho nástupce Dmitrij Medvěděv, který dostal 70,28 procenta.

„Představa, že by získal méně hlasů, než před tím, než se staly veškeré události na Ukrajině a podobně, to by vypadalo velmi hloupě,“ dodal Soukup s tím, že o vítězství Vladimira Putina nemůže být v současném režimu v Rusku pochyb.