V Římě poprvé po šesti letech sněží. Školy jsou zavřené a na silnice nesmějí nákladní auta

Mrazivé počasí z Ruska už dorazilo i do západní a jižní Evropy. Obyvatelům severní Itálie se tak naskytl neobvyklý pohled na zasněžené pláže a do bílého rána se poprvé po šesti letech probudil v pondělí i Řím. Kvůli hustému sněžení zůstaly zavřené školy a úřady vyhlásily v římské provincii zákaz jízdy nákladním automobilům. Mráz trápí i další země, v  Británii se chystají na dopravní kolaps a silné sněžení.

Římané sociální sítě zásobují fotografiemi zasněžených památek. Starostka Virginia Raggiová svolala tým na koordinaci odklízení sněhu, zapojí se také italská armáda. 

Na římském letišti Fiumicino funguje v pondělí pouze jedna ranvej. Druhé letiště v hlavním městě, Ciampino, zůstalo přes noc uzavřené úplně a pracovní čety tam z přistávacích drah odklízely sníh. Podle agentury Reuters zrušily aerolinky Ryanair z Ciampina veškeré lety. Ostatní italská letiště ale i nadále fungují, některé lety však mají zpoždění.

Úřad pro civilní ochranu povolal do Říma také své dobrovolníky. Ti mají pomáhat zejména lidem, kteří kvůli ochromené dopravě uvázli na železničních nádražích. Přes noc navíc zůstaly otevřené některé části římského metra, které lidem bez domova poskytly útočiště před mrazem.

V Římě podle agentury APA nesněžilo od roku 2012. Nyní ve vícero italských regionech panuje arktická zima. V Turíně muselo být v neděli kvůli hustému sněžení odloženo utkání nejvyšší italské fotbalové soutěže Serie A mezi Juventusem a Atlantou.

U Benátek se patrně pod vlivem silného větru v neděli odpoledne vyvrátil stožár, který zablokoval jediné silniční spojení s městem na laguně. Večer už byl Most svobody, který spojuje pevninské město Mestre s Benátkami, průjezdný.

Francie aktivovala „plán pro velkou zimu“

Mrazivé počasí sužuje i další oblasti Evropy. Francouzští meteorologové tvrdí, že teploty v zemi budou o osm až deset stupňů Celsia nižší, než je pro toto roční období obvyklé. Úřady aktivovaly takzvaný „plán pro velkou zimu“, v jehož rámci bude k dispozici 3132 míst pro bezdomovce navíc, z toho 1751 v Paříži.

Přívaly sněhu ochromily řadu míst od Moskvy po Paříž (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele, aby se před mrazem chránili a aby omezili přesuny. Pokles teplot v uplynulých dnech si ve Francii vyžádal už čtyři mrtvé, z toho tři bezdomovce. Sníh má ve Francii poprvé od roku 2010 napadnout i na Azurovém pobřeží.

V Rusku klesají teploty k minus třicítkám

Moskevské úřady v pondělí kvůli silným mrazům v metropolitním regionu vyhlásily zvýšené ohrožení obyvatelstva. Podle agentury Interfax se v noci na pondělí teplota na moskevských předměstích blížila k minus 30 stupňům Celsia, v centru Moskvy naměřili 19 stupňů. Ruské mrazy v příštích dnech podle předpovědí nepoleví a teploty by mohly klesnout ještě o deset stupňů níže.

Zimní Petrohrad
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Silné mrazy postihly střed evropské části Ruska a Povolží. Ministerstvo pro mimořádné situace podle agentury TASS vybudovalo 1300 provizorních zateplených přístřeší, většinou na hlavních silničních tazích. Zvláštní pozornost na rozlehlém území věnují záchranáři fungování čerpacích stanic, protože uváznout na silnici bez paliva může znamenat smrtelné nebezpečí.

V Polsku připravil mráz o život osm lidí

Od pátku si vyžádalo mrazivé počasí v Polsku nejméně osm lidských životů. Počet obětí nynější zimy tak od listopadu v zemi stoupl na 48, sdělila mluvčí vládního bezpečnostního centra Anna Adamkiewiczová. Každoročně si zima v Polsku vyžádá desítky životů, letošní bilance je zatím v porovnání s minulými roky nízká.

Centrum varovalo před mrazivým počasím v neděli. Silné mrazy udeřily prakticky ve všech částech země s výjimkou Opolského vojvodství. Teploty o víkendu v Polsku v některých místech klesly pod minus 20 stupňů. Podle předpovědí meteorologů by nynější mrazivé počasí mělo v Polsku trvat i následující dva dny.

  • Zamrzlá Visla ve Varšavě:

Mráz sevřel Británii, čeká se dopravní kolaps

Británii čeká nejmrazivější únorový týden za posledních pět let. Server Sky News napsal, že mrazivé počasí by mohlo způsobit potíže v dopravě a přerušení dodávek elektřiny. Teploty mají klesnout až na minus 15 stupňů Celsia. Na východě Spojeného království má do středy napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Chladné počasí přicházející z Ruska, které britská média nazývají „Beast from the East“ (Bestie z Východu), má přinést sněžení napříč celou zemí, především ale na východ Anglie. Úřady varovaly před potížemi v dopravě, přerušením dodávek elektřiny a výpadky služeb mobilních operátorů. 

Zima ve Velké Británii
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

V Londýně začalo sněžit ráno a hlášena jsou zpoždění vlaků. Úřady upozornily lidi dojíždějící do britské metropole z jihovýchodu, aby se pokusili dostat zpět domů do 19:00 SEČ, než kvůli sněžení vypukne dopravní chaos.

Železniční společnost Greater Anglia, která zajišťuje spojení mezi Londýnem a východní Anglií, oznámila, že veškeré její vlaky kvůli očekávanému špatnému počasí přestanou jezdit úderem 23:00 SEČ.

Mrzne i Německo

Na velmi chladný týden se chystá také Německo, kde mají podle meteorologů noční teploty sestoupit až k minus 20 stupňům Celsia. Už v noci na neděli přitom byly naměřeny pro letošek rekordní mrazy: vůbec nejníže klesla rtuť teploměrů na hoře Fichtelberg na saské straně Krušných hor, a to na minus 18,3 stupně.

Jen o jednu desetinu stupně více naměřili na další meteorologické stanici poblíž českých hranic – na šumavském Grosser Arber (Velkém Javoru). Kromě nízkých teplot může v následujících dnech způsobit problémy i husté sněžení a silný vítr, který hrozí zejména v německých regionech v blízkosti Baltského moře.

Belgie: Bezdomovci povinně do tepla

Mráz sevřel i Belgii. Starosta bruselské části Etterbeek, kde sídlí mnohé instituce Evropské unie, podle agentury Reuters nařídil policii, aby zadržela všechny bezdomovce, kteří nebudou ochotni přesunout se do útulků. Argumentoval tím, že je to pro jejich vlastní bezpečí.