Do Francie převedl dvě stě uprchlíků, teď dostal podmínku. Farmář chce ale pomáhat dál

Ve Francii odsoudili farmáře a aktivistu Cédrica Herroua k podmíněnému trestu čtyř měsíců vězení za to, že pomohl dvěma stovkám migrantů přejít italsko-francouzskou hranici. Herrou prohlásil, že ničeho nelituje a ve svém boji hodlá pokračovat.

Farmář z Breil-sur-Roya v jihovýchodním departementu Alpes-Maritimes byl již dříve souzen za podporu nelegální migrace a za přechovávání migrantů v opuštěné budově francouzských železnic. Soud v Nice mu v únoru uštědřil pokutu 3000 eur (přes 81 tisíc korun) s podmíněným odkladem výkonu.

Za poslední rok převedl aktivista přes italsko-francouzské hranice do údolí řeky Roya kolem 200 převážně súdánských a eritrejských běženců, některé poté ubytoval u sebe doma a pomáhal jim také v pohybu po Francii.

Francouzský zákon z roku 2012 poskytuje právní ochranu osobám, které utečencům pomáhají „humanitárními a spontánními činy“, podle obžaloby ale Herrou tohoto zákona zneužíval.

Aktivista trvá na tom, že to, co dělal, bylo nutné. Soudy se podle něj staly nástrojem politiky. „Vyzývám prokuraturu, aby navštívila údolí řeky Roya a vyslechla rodiny patnácti lidí, kteří při cestě do Francie zahynuli,“ řekl Herrou soudu v Aix-en-Provence.

„Netrpělivě očekávám příští desetiletí a pak uvidíme, kdo stane před soudem. Já budu v boji pokračovat. Bylo by jednodušší, kdybyste mě rovnou poslali do vězení,“ dodal.

V Calais opět pobývají stovky migrantů

Francie stále řeší, jak zajistit, aby se v zemi nevytvářely uprchlické tábory „na divoko“. Humanitární organizace a správní úředníci odhadují, že v oblasti přístavu Calais se nyní nachází kolem 600 migrantů. Město jim slouží jako základna, odkud se snaží nelegálním způsobem dostat do Británie.

„Nechceme opakovat špatné zkušenosti z minulosti, a tak otevřeme dvě centra zajišťující ubytování a vyhodnocení situace těchto lidí,“ uvedl nedávno ministr vnitra Gérard Collomb. Střediska se mají nalézat ve vnitrozemí, asi 90 kilometrů od Calais, a dohromady nabídnou 300 míst.

Ministrovo oznámení následovalo poté, co státní rada, nejvyšší správní orgán, schválila navzdory přání resortu vytvoření míst pro rozdávání vody a hygienických potřeb pro uprchlíky v Calais. Prezident Emmanuel Macron minulý týden ujistil, že „táboření“ uprchlíků na ulicích se již opakovat nebude.