Končí symbol migrační krize. Tábor v Calais se podařilo zcela vyklidit

Devadesátka: Nová Džungle vznikne téměř určitě, říká bývalý velvyslanec (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady oznámily úplné vyklizení uprchlického tábora v Calais. Evakuace uprchlíků, kterých tam bylo kolem šesti tisíc, začala v pondělí. Úřady dál pokračují v demolicích provizorních přístřešků, na několika místech tábora stále hoří ohně.

Evakuaci tábora zahájily francouzské úřady v pondělí, v úterý začala likvidace celého areálu stanů a improvizovaných přístřešků. Celá akce měla skončit příští týden.

Už po třech dnech však představitelka departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciová oznámila: „Tohle je konec Džungle. Naše mise je u konce. V táboře už nejsou žádní migranti.“

Mohu potvrdit, že tábor je skutečně vyklizen. Migranti jsou o několik set metrů dál v hangáru, odkud by měli autobusy odjet do uprchlických center, kterých je asi 160 po celé Francii.
Jan Šmíd
zpravodaj ČRo

Autobusy odvezly na různá místa ve Francii podle odhadů médií zhruba 4400 z 6500 běženců. Úřady připravily ve stovkách středisek celkem 7500 lůžek. Podle aktivistů tam bylo ještě nedávno až 10 000 lidí. Jak se očekávalo, mnoho migrantů uteklo z tábora na jiná místa v severní Francii, aby se dál pokoušeli dostat do Británie. Někteří možná přešli do Belgie či Německa.

Skoro 3000 přistěhovalců se vyskytuje přímo v oblasti Calais. Z toho 1500 je v zaplněném středisku pro nezletilé bez doprovodu, s nimiž si úřady zatím nevědí rady. Dalších 1385 uprchlíků se podle místní katolické nadace přišlo pro večeři rozdávanou zdarma.

Více času si určitě vyžádá likvidace všech improvizovaných obydlí, obchůdků a odpadků v rozlehlém místě, kde ve špatných bezpečnostních a hygienických podmínkách přežívali běženci mnoho měsíců. Práci dělníků s bagry a další technikou ve středu narušily desítky požárů, které v táboře vypukly. Při prvních úmyslně založených požárech v noci vybuchly nejméně dvě plynové bomby. Jeden imigrant přitom utrpěl lehké zranění.

„Běžte ven, musíte odejít. Máte ve vašem karavanu plynové bomby, vyneste je,“ vyzývali dopoledne aktivisté jednoho britského sdružení skupinu imigrantů, kteří nereagovali dost rychle na blížící se ničivý živel.

Požáry odrážejí především tradici některých skupin cizinců, kteří vždy zapalují svá obydlí, když je opouštějí, tvrdí úřady. Stejný jev zaznamenaly v březnu, kdy se rušila jižní část tábora zvaného Džungle.

První viditelný odpor od začátku vyklízení

Humanitární organizace již dříve varovaly, že k podobným incidentům bude docházet, a rozdávaly obyvatelům tábora hasicí přístroje. V noci na středu záchranáři před plameny narychlo přestěhovali do bezpečí na 200 osob.

„Čtyři uprchlíci byli zatčeni, protože požár založili úmyslně, ale na druhou stranu samotná prefektura se snažila požáry bagatelizovat s tím, že je to rituál, který patří především k afghánským migrantům,“ poznamenal zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

S uprchlíky měli problémy řidiči kamionů jedoucími podél Calais – běženci se do nich snažili dostat, někdy i násilím. Situace se ale nyní zklidnila. „Na dálnici byl naprostý klid, policisté to měli pod kontrolou, nikdo tam nepřebíhal,“ informoval v pořadu Devadesátka řidič OK Trans Jiří Motlíček.

Většina běženců v Calais, kteří pocházejí převážně z Afghánistánu, Súdánu a Eritreje, doufala, že se dostane do blízké Británie tunelem pod Lamanšským průlivem. Nyní mají žádat o azyl ve Francii. Pokud tak neučiní, nebo pokud tento azyl neobdrží, mají být deportováni do vlasti.

Očekává se, že stovky přistěhovalců se snu o Británii nevzdají a dále se budou pokoušet o cestu přes moře. Londýn po dohodě s Paříží začal přijímat nezletilé obyvatele tábora, kteří jsou sami a mají v Británii příbuzné.

Je to jako vězení bez dohledu, je tam soustředěna specifická sorta obyvatel. Jsou to většinou lidé průzkumného typu, asertivnější, kteří jdou do neznámého prostředí a při jejich koncentraci nastávají události, jež byly zaznamenány. Diverzifikace do mnoha málo početných azylových středisek je to nejrozumnější, co mohou udělat. Zpřetrhají se tím vazby mezi gangy.
Jan Schneider
bezpečnostní analytik

Příjezd migrantů z Calais vyvolal v některých francouzských obcích odmítavé reakce obyvatel, některá střediska byla podle médií krátce před příjezdem migrantů dokonce terčem žhářství či střelby. Jinde je lidé podle agentury AFP naopak vítali.

  • Tábor zvaný Džungle se nacházel u jedné z hlavních příjezdových silnic k přístavu.
  • Podle odhadů zde přebývalo kolem 7 tisíc lidí. Agentura pro běžence uvedla, že těsně před demolicí bylo v místě kolem 8100 osob.
  • Tábor byl v první polovině roku rozdělen na dvě části – jedna z nich už byla před několika měsíci vyklizena. Populace v „džungli“ ale dál rostla.
  • Řada migrantů se pokoušela skrýt v projíždějících kamionech, jež míří do tunelu pod Lamanšským průlivem.

Nové Džungle jsou zřejmě na obzoru

Pravicová opozice se obává, že postup socialistické vlády povede k vytvoření „malých Calais“ po celé Francii. Krajní pravice, která v posledních letech v zemi velmi posílila, požaduje okamžitý návrat migrantů do jejich zemí.

„Vláda přijala odvážné rozhodnutí, které bylo ale nezbytné. Země jako Francie s 67 miliony obyvatel je rozhodně schopná přijmout tyto osoby v nouzi. A to za důstojných podmínek a bez přehnaných polemik,“ vzkázal v pondělí kritikům francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Jestli vzniknou další podobná divoká místa, záleží zřejmě hlavně na tom, kdo vyhraje další prezidentské a parlamentní volby na jaře 2017. Pravicoví kandidáti by nejraději přesunuli kontroly z francouzského území do Británie.

„Džungle je prostor, kde vysekáte cestičku a za chvíli zaroste znovu. Tenhle obraz je příhodný pro to, co vidíme na předměstí Paříže nebo právě na předměstí Calais. Ten tábor býval dříve deset kilometrů vedle, ale vypadal stejně. Je to místo, ve kterém jako by stát nechtěl zasahovat, nevytvořil tam žádnou infrastrukturu,“ podotkl v pořadu Devadesátka bývalý velvyslanec ČR ve Francii Pavel Fischer.