Jižní část calaiské „Džungle“ je minulostí, úřady dokončily likvidaci

Likvidace části přistěhovaleckého tábora zvaného „Džungle“ u severofrancouzského města Calais skončila. Na příkaz úřadů začala koncem února a zaměřila se na jižní část. Ve vyčištěné oblasti ponechaly jen některé společné prostory jako školy nebo modlitebny.

Životní podmínky v calaiském táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už z hygienických, zdravotních a bezpečnostních důvodů dál nechtěly tolerovat.

Migranty se rozhodly postupně přesunout do řádných uprchlických středisek připravených v oblasti Calais a jinde ve Francii. Vzdalují je tak ale od vytoužené cesty do Anglie, kde jsou podle nich lepší podmínky pro cizince než ve Francii.

Přístřešky nového tábora u Calais
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Jižní část ale nezmizela úplně. Ve vyčištěné oblasti o rozloze 7,5 hektaru zůstaly stát některé společné prostory jako školy nebo modlitebny, které využívají i lidé ze severní části tábora. Vláda hodlá v budoucnu zlikvidovat i zbytek tábora, odkud se v posledních letech tisícovky běženců původem především z Asie a Afriky snaží dostat přes Lamanšský průliv nelegálně do Británie.

Evakuaci kolonie a její vyčištění prováděly úřady spolu se soukromou firmou a za pomoci početných bezpečnostních sil. Hlavně v prvních dnech akce někteří migranti a místní i zahraniční radikálové ztěžovali práce například zapalováním příbytků. Na 150 osob z řad migrantů a členů radikálního hnutí No Border házelo například 29. února kameny na policisty, kteří je rozehnali slzným plynem. Pět policistů utrpělo zranění a zatčeni byli tři aktivisté a jeden migrant.