Vítejte v Džungli. Tak šel čas s divokým táborem naděje

Úkol úřadů pro celý týden zní jasně: co nejsnáze a nejefektivněji vystěhovat tisíce migrantů, kteří už mnohdy měsíce čekají v blízkosti nejkratší cesty do Británie. Už v noci nastaly první komplikace a odpor části uprchlíků - na řadu přišly hořící barikády i slzný plyn. Během dne už o poznání klidněji většina lidí své ubikace vyklidila a bude směřovat do center v jiných částech Francie. Mnozí se ale snu vzdát nechtějí a naznačují, že vyklizenou džungli za pár měsíců nahradí nová.

Uprchlíci se ve větším počtu začali u severofrancouzského přístavního města Calais objevovat od roku 1999. V roce 2002 začaly kolem Calais vyrůstat další uprchlické tábory, jedním z důvodů bylo uzavření uprchlického tábora v nedalekém Sangatte, kde byly ubytovány tisíce běženců.Starostka města následně přiměla francouzskou vládu, aby mimo město nechala vybudovat pomocné centrum, u něhož vyrostl obrovský tábor zvaný džungle. V říjnu letošního roku zde bylo oficiálně spočteno 6486 migrantů, z toho 1291 nezletilých. Podle odhadů ale v táboře žije až na 10 tisíc lidí.

Velká část obyvatel tábora, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, nechce zůstat ve Francii, ale dostat se do Británie. Často spolu sváděli boje o dominanci v táboře. Při potyčkách zahynulo již mnoho lidí. Problém představují také pašeráci lidí.

Původně se uprchlíci v táboře mohli hlavně najíst, vysprchovat a přespat, postupně se ale tábor rozrostl do menšího města. Uprchlíci si tam postavili stany i domy, fungovala zde řada obchodů a restaurací, tábor měl svou samosprávu a byl připojen k městskému vodovodu a elektrické síti. Otevřela se tam i škola či modlitebny.

Počátkem roku francouzské úřady nechaly část tábora srovnat se zemí a vybudovaly tam obytné buňky. Plány na uzavření tábora vyvolaly silné protesty mnoha konzervativních a krajně pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů ve svých městech. Uprchlíci budou rozvezeni do 454 ubytovacích středisek po celé Francii. Tábor se bude vyklízet minimálně celý týden a na klidný průběh operace dohlíží asi 1250 policistů.

Francii s problémem pomáhá Velká Británie, která financuje novou zeď, jež má v Calais ztížit imigrantům nelegální přechod na britské ostrovy. Stavba má hlavně zabránit pokusům uprchlíků naskakovat na kamiony, které směřují za kanál. Kilometrová zeď, která naváže na již dříve vybudovaný zátaras podél trasy mířící k ústí Eurotunelu a ke calaiskému přístavu, má být hotova do konce roku.

Britská vláda podle BBC dala na její výstavbu zhruba 1,9 milionu liber (59 milionů Kč). Londýn také nyní přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých imigrantů, kteří v táboře v Calais zůstali bez doprovodu a mají v Británii příbuzné.