Po prvních evakuacích následují i příbytky. V Calais začala demolice tábora

Džungle pomalu mizí. Po startu evakuace přichází i demolice (zdroj: ČT24)

Úřady začaly s demolicí provizorního tábora běženců u Calais. Odpoledne se na místě objevili první dělníci se sbíječkami – jejich úkolem je zahladit místo, kde tisíce migrantů vyhlížely šanci dostat se do Británie. S jejich odvážením se začalo už v pondělí, kdy autobusy rozvezly do jiných částí Francie přes 2000 uprchlíků.

Počet odvezených lidí se během úterý zatím počítá na stovky. Z místa zatím nejsou hlášeny žádné větší incidenty. Opuštěné stany a provizorní příbytky mají dělníci v následujících dnech zbourat. Někteří migranti ale tvrdí, že jsou odhodláni vybudovat v okolí nové zázemí.

Tzv. džungle se stala symbolem evropské migrační krize, kdy „hostila“ zhruba 7 tisíc lidí. Policie odhaduje, že celý tábor může být vyklizen do pátku. Lidí, kteří se zřejmě pokusí zůstat, by mělo být zhruba 200.

Strhlo se několik strkanic a hádek, ale celkově operace pokračovala vrelativním klidu a bez zmatků.
Bernard Cazeneuve
francouzský ministr vnitra

Rozvoz migrantů autobusy do připravených ubytovacích kapacit po celé zemi a likvidace této největší nouzové kolonie ve Francii pomocí buldozerů má ukončit zhoršenou bezpečnostní situaci a nespokojenost obyvatel v oblasti Calais. Tábor se rozrostl před 18 měsíci a tvoří ho především Afghánci, Súdánci a Eritrejci.

Většina z nich se snažila dostat do Británie, což vyvolávalo incidenty u tunelu, který spojuje pod Lamanšským průlivem Francii s Británií, a napětí mezi oběma státy. Od začátku roku zahynulo při pokusu se nelegálně dostat do Anglie, především na nějakém kamionu, nejméně 14 migrantů. Londýn nyní přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých imigrantů, kteří v táboře v Calais zůstaly bez doprovodu a mají v Británii příbuzné.

Migranti v Calais
Zdroj: Reuters

Likvidace tábora vyvolaly protesty mnoha především pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů z Calais ve svých městech. „Přijmout ve městech 30 či 40 osob mi nepřipadá jako problém,“ reagoval v neděli na kritiku představitel levicové vlády Patrick Kanner. Migranti si podle něj zaslouží „respekt a lidskost“.

Převezení migranti do stovek středisek, která byla narychlo vybudovaná například i v zámcích a hotelích, budou vyzváni k požádání o azyl ve Francii. Pokud ho nedostanou, mají být vyhoštěni do země původu.

Otázka přistěhovalectví patří k hlavním tématům politického soupeření ve Francii před prezidentskými a parlamentními volbami, které se v zemi uskuteční na jaře 2017.