Ruská aféra: FBI prý vyšetřuje i Trumpova zetě a vrchního poradce Kushnera

Horizont ČT24: Kushner v hledáčku FBI (zdroj: ČT24)

FBI podle amerických médií vyšetřuje Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera. Podle vyšetřovatelů má důležité informace v kauze údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. Neznamená to ale, že by byl manžel Ivanky podezřelý ze spáchání zločinu. Jeho právnička už oznámila, že Kushner bude s FBI spolupracovat.

Americké tajné služby věří, že se Rusové snažili ovlivnit prezidentské volby ve prospěch Trumpa. Moskva to popírá a tvrdí, že jde o absurdní obvinění.

Vyšetřovatelé se zajímají o řadu schůzek, jichž se Kushner zúčastnil, jakož i o povahu jeho kontaktů s Ruskem, píše list The Washington Post. Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním jde o schůzky s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, jakož i s jedním ruským bankéřem.

V médiích se již koncem března objevily zprávy, že výbor pro tajné služby amerického Senátu chce vyslechnout Kushnera ohledně dvou schůzek za účasti ruského velvyslance Kisljaka, které se měly uskutečnit loni v prosinci v Trumpově newyorském sídle.

Kisljak zprostředkoval i Kushnerovo setkání se Sergejem Gorkovem, ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy (Vněšekonombank - VEB). Banka je na seznamu ruských institucí, které vláda dřívějšího prezidenta Baracka Obamy zařadila v roce 2014 na sankční seznam kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu. Sankcím je vystaven také sám Gorkov.

Narodil se 10. ledna 1981 v New Jersey. S Ivankou Trumpovou se oženil v roce 2009, mají spolu tři děti.

Vystudoval Harvard a je držitelem titulů MBA a JD z newyorských univerzit obchodu a práva.

Výkonný ředitel společnosti Kushner zaměřené na nemovitosti koupil v roce 2006 Observer Media. Hodně investuje do technologií a je spoluzakladatelem společnosti Cadre.

Během prezidentské kampaně v roce 2016 se stal jedním z Trumpových důvěrníků a jedním z nejvlivnějších členů miliardářova týmu.

V lednu 2017 bylo potvrzeno, že se stane Trumpovým vrchním poradcem. Najal si právníky, aby prošetřili, jestli jeho práce v administrativě neporušuje zákon o nepotismu z roku 1967. Podle ministerstva spravedlnosti se tak nestalo.

Zákon stanoví, že žádný dosazený pracovník nemá nárok na plat od federální vlády. Kushner i Ivanka se vzdali mzdy. Ivanka zastává funkci Trumpovy asistentky.

Trumpova dcera Ivanka a její manžel a poradce prezidenta Jared Kushner
Zdroj: Reuters

Trump mluví o „honu na čarodějnice“

Kushner je jediný v současnosti činným představitelem Bílého domu, o němž je známo, že je považován za klíčovou osobu ve vyšetřování. Sám Trump popírá jakékoliv spojení s Moskvou a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory, jakož i FBI. Vyšetřování vede i nezávislý vyšetřovatel Robert Mueller, který má objasnit možnou spolupráci mezi členy Trumpova volebního štábu a ruskou vládou.

V centru vyšetřování se nachází Trumpův bývalý poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn a bývalý šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort.

Prezident začátkem května nečekaně odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho. Americká média dávají jeho konec v čele úřadu do souvislosti právě s ruskou kauzou. Deník The New York Times psal o Trumpově snaze zastavit vyšetřování Flynna. Veřejně má Comey vystoupit v Senátu po 29. květnu.