Trumpův exporadce chce svědčit o ruských vazbách. Výměnou za imunitu

Flynn chce mluvit o Rusech, Senát zahájil šetření (zdroj: ČT24)

Exporadce prezidenta USA Michael Flynn chce vypovídat o ruských vazbách lidí kolem Donalda Trumpa. Výměnou prý ale vyžaduje imunitu před stíháním. O Flynnově návrhu informoval list Wall Street Journal. Někdejší poradce pro národní bezpečnost odešel z funkce právě kvůli kontaktům s Moskvou.

S návrhem se Flynnův právník Robert Kelner údajně obrátil na FBI. „Žádný soudný člověk, kterému radí právník, nepřistoupí ve vysoce zpolitizovaném prostředí honu na čarodějnice na podrobení se výslechu bez záruk, že nebude nespravedlivě stíhán,“ uvedl Kelner, aniž by se přímo vyjádřil ke zprávě listu The Wall Street Journal, že Flynn chce imunitu, protože se obává nepříjemností od americké justice.

„Mike Flynn by měl o imunitu požádat, neboť je to ze strany médií a demokratů hon na čarodějnice historických rozměrů,“ napsal Trump. Ve svém tweetu rovněž uvedl, že tento hon na čarodějnice byl rozpoután jen kvůli tomu, aby demokraté a jim nakloněná média našli zástupnou výmluvu pro loňskou volební porážku jeho rivalky Hillary Clintonové.

O Flynnovu výpověď je zájem

O tom, zda Flynn požadovanou imunitu nakonec získá, je zatím podle nejvýše postaveného demokrata ve sněmovním výboru pro tajné služby Adama Schiffa předčasné hovořit. Příslušnou žádost nicméně Schiff označil za znepokojivý a významný krok, uváží-li se, jak vysoký post zastával, uvedla AP. Kongresman dodal, že výbor má na vyslechnutí Flynna zájem.

Flynn po Trumpově nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce, odešel ale po pouhých 24 dnech v úřadu. Že před volbami údajně jednal s ruským velvyslancem o sankcích, totiž popřel viceprezidentovi Miku Penceovi.

Viceprezident Mike Pence s Michaelem Flynnem
Zdroj: Reuters

Později svou schůzku se Sergejem Kisljakem přiznal – Penceovi to prý neřekl nedopatřením. Média připomněla, že zajímavě se vyvíjí i Flynnův názor na imunitu. Nyní ji pro sebe žádá, po volebním sněmu republikánů o ní ale mluvil kriticky. „Když potřebujete získat imunitu, tak to znamená, že jste pravděpodobně spáchali zločin,“ řekl tehdy televizi NBC News.

Jeho slova tehdy padla v souvislosti se snahou prosadit stíhání Clintonové, a to kvůli využívání soukromého e-mailu. Flynn rezolutně odmítal jako nepřijatelnou myšlenku, že by poradci Clintonové měli dostat imunitu potřebnou ke svědectví.

Ruská stopa se týká i dalších exporadců Trumpa. Mnozí už vyjádřili vůli vypovídat bez přání imunity. Jde o někdejšího šéfa kampaně Paula Manaforta, poradce Rogera Stona nebo Cartera Page, který Trumpovi radil se zahraniční politikou. Všichni tři vzkázali, že jsou připravení přijít před vyšetřovatele v obou komorách Kongresu.

Senátor Marco Rubio
Zdroj: Reuters

Hackeři z Ruska útočili na členy mého štábu, tvrdí exkandidát

V souvislosti s Ruskem se probírá i možné ovlivnění amerických voleb. Vyšetřování vede jak Sněmovna reprezentantů, tak také Senát. Jeho zástupci z výboru pro zpravodajskou činnost nyní přišli se silnými slovy. Rusko podle šéfa výboru Marka Warnera jednoznačně vedlo cílenou dezinformační kampaň na sociálních sítích.

Výbor prý pečlivě zkoumá, jak mohla v praxi údajná kampaň probíhat – včetně možného nasazení falešných zpráv a mystifikací mířených na voliče v klíčových státech, jako byly Michigan, Pensylvánie nebo Wisconsin.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Floridský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Marco Rubio zase hovořil o útocích na členy svého štábu. Klíčovou roli měly hrát kyberútoky z Ruska, a to několikrát včetně období po skončení voleb. Naposledy se tak mělo stát ve středu tohoto týdne. Podle slov Rubia útoky přišly z počítačů s IP adresami v Rusku, nicméně nebyly úspěšné.

Zájem ruských hackerů o osobu Marca Rubia přitom potvrdili také bezpečnostní experti, kteří na výboru vypovídali. Mimo Rubia se nicméně ve stejné pozici ocitli i další republikánští kandidáti – prý jako součást propagandy s cílem pomoci Donaldu Trumpovi, dodal odborník FBI na kyberbezpečnost Clinton Watts.

„V minulém týdnu jsme na sítích zaznamenali také kampaň zacílenou na předsedu Sněmovny reprezentantů Paula Ryana – s cílem vyvolat další napětí v naší demokracii,“ doplnil Watts.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v Archangelsku znovu důrazně popřel, že by se Moskva snažila do loňských voleb v USA jakkoliv zasahovat. Podobná tvrzení jsou podle něj „lži, výmysly a provokace namířené proti Rusku“.

Zástupce FBI Watts před senátním výborem mluvil i o sofistikovaných krocích hackerů. Proruské profily na Twitteru se prý soustředily na Trumpa v době, kdy byl na Twitteru připojen, a cíleně zasílaly hoaxy tak, aby je Trump retweetoval.

V Senátu promluvil i údajně otrávený ruský opozičník

V Senátu vypovídal také ruský opoziční předák Vladimir Kara-Murza, který doufá, že se Rusko stane demokracií a podobná šetření budou minulostí. Kara-Murza se v USA léčí už z druhého pokusu o otravu. Podle svých slov se ho v Rusku někdo pokusil zabít v době, kdy propagoval dokument o zastřeleném opozičním předákovi Borisu Němcovovi.

Ve Washingtonu teď podporuje snahu pojmenovat ulici před ruskou ambasádou po Němcovovi. „Tohle je mimořádně důležité pro mě i pro mnoho přátel i kolegů Borise Němcova v Rusku. Jsou to více než dva roky, co byl Němcov, vůdce ruské opozice, zabit přímo před Kremlem. Nezabili jen jeho, pokoušejí se zabít i památku na něj,“ upozornil místopředseda Otevřeného Ruska.