Trumpovi poradci. Lidé, kteří mohou nejvíce ovlivnit politiku USA

Horizont ČT24: Kdo je nejmocnější muž po Trumpově boku? (zdroj: ČT24)

Dočasné uzavření Spojených států pro uprchlíky a občany sedmi převážně muslimských zemí rozdělilo Ameriku. Za kontroverzním imigračním výnosem stojí podobně kontroverzní poradce prezidenta a hlavní stratég Steve Bannon a spoluautor inauguračního proslovu Donalda Trumpa Stephen Miller. Právě Bannon bude zdá se tím, kdo bude nejvíce ovlivňovat kroky nového amerického prezidenta.

Steve Bannon – Trumpův hlavní poradce

Bannon je podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka mužem, který má na Donalda Trumpa obrovský vliv. Kromě pozice hlavního poradce zaujal i výsadní pozici v klíčovém hlavním výboru Národní bezpečnostní rady.

„Bude ovlivňovat věci, které za normálních okolností poradcům nepřísluší. Zdá se, že přesáhl hranici poradce a stal se člověkem, který bude spolurozhodovat o nejdůležitějších věch, které se týkají americké národní bezpečnosti,“ uvedl Řezníček.

Steve Bannon
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Bannon je kritiky označovaný za krajního nacionalistu. Před příchodem do Trumpova týmu byl šéfem konzervativního webového portálu Breitbart News, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

Podle listu New York Post byl před 20 lety také obviněn z domácího násilí vůči své tehdejší manželce.

On sám je rázným kritikem establishmentu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen tvrdících, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona.

Michael Flynn – poradce pro otázky národní bezpečnosti

Flynn dříve pro Sunday Telegraph řekl, že se na NATO dívá s podezřením a že Spojené státy by potřebovaly vytvořit nové aliance 21. století. V jednom sloupku napsal, že Amerika je v globální válce s nepřátelskou aliancí, která vede přes Severní Koreu, Kubu a Venezuelu.

V minulosti proslul jako tvrdý kritik administrativy Baracka Obamy, je také zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Michael Flynn
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas

Reince Priebus – personální šéf Bílého domu

Personální šéf je druhým nejdůležitějším mužem Bílého domu. Řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo získá přístup k prezidentovi. Priebus je jeden z liberálnějších mužů prezidentského týmu. Během volební kampaně byl Trumpovým věrným spojencem.

Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

Stephen Miller (politický poradce Bílého domu) a Jared Kushner (vrchní poradce Bílého domu)

Miller je spolu s Bannonem považován za hybatele imigračního výnosu, který se stal terčem kritiky v USA i v zahraničí. Dalším z vlivných poradců je i Jared Kushner, manžel prezidentovy dcery Ivanky. Vliv bude mít především v oblasti obchodních smluv.

Postupem času se bude ukazovat, které rady kterých poradců způsobily problém a které naopak celkem hladce propluly americkým legálním systémem tak, aby naplnily předvolební sliby Donalda Trumpa. Na základě úspěšnosti těchto rad se ukáže, kdo bude poradcem vlivným a kdo jenom teoretickým.
Hynek Kmoníček