Macron oznámil složení svého kabinetu, šéfem diplomacie bude ministr obrany z Hollandovy vlády

Horizont ČT24: Francie má novou vládu (zdroj: ČT24)

Ve Francii byla představena vláda nového prezidenta Emmanuela Macrona. Ten si do svého týmu vedeného premiérem Edouardem Philippem vybral zástupce z různých částí politického spektra, tedy osobnosti z řad republikánů, socialistů i centristů. Místo ministra zahraničí a ministra pro Evropu zaujme dosavadní šéf resortu obrany v Hollandově kabinetu, Jean-Yves Le Drian. Ministrem hospodářství se stane pravicový, proevropsky zaměřený politik Bruno Le Maire.

Do čela resortu spravedlnosti by se měl postavit Francois Bayrou, předseda středové strany MoDem, který jako jeden z prvních významných představitelů francouzské politické scény otevřeně vyjádřil v předvolební kampani svou podporu právě Macronovi. Bayrou v minulosti třikrát neúspěšně kandidoval na post francouzského prezidenta.

Jean-Yves Le Drian a Sylvie Goulardová
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes

Na ministerstvu vnitra usedne starosta Lyonu Gérard Collomb, který byl pro změnu jedním z prvních socialistů, kteří se vyslovili pro Macrona. Ministryní obrany se stane centristka a europoslankyně Sylvie Goulardová.

Hlava Francie předem slíbila, že ve vládě usednou lidé z občanské společnosti. Ministrem životního prostředí se tak stal známý environmentalista Nicolas Hulot, který je také novinář, producent a spisovatel. Hulot bude mít na starost také energetiku, což po jeho jmenování vyvolalo pokles akcií elektrárenské společnsoti EDF.

Nový kabinet má 22 členů, muži a ženy v něm jsou rovně zastoupeni.

Macron zvítězil se svým novým hnutím Vpřed! ve druhém kole prezidentských voleb 7. května bez podpory některé z etablovaných stran. V červnu zemi čekají parlamentní volby a průzkumy veřejného mínění ukazují, že Macronova nová strana Republika v pohybu by volby vyhrála.

Strana nyní představila doplněný a definitivní seznam svých kandidátů do parlamentních voleb. Podle listu Le Parisien nepostaví Republika v pohybu svého kandidáta v 55 obvodech z 577. Týká se to například obvodů, kde kandiduje Bruno Le Maire nebo bývalý socialistický premiér a Macronův podporovatel ve volbách Manuel Valls.