Nový francouzský premiér Philippe: Republikán, který si rád zaboxuje

Události: Francie má nového premiéra (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron jmenoval šéfem nové vlády pravicového starostu Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippa. Jde o první z klíčových rozhodnutí nového prezidenta, který se úřadu ujal v neděli. Philippe je nyní také poslancem za pravicové Republikány. Dříve patřil do týmu bývalého premiéra Alaina Juppého.

Pro televizní stanici TF1 Philippe řekl, že Francie má těžkopádný zákoník práce, který již zaměstnance příliš nechrání. Připomněl, že země má příliš velké množství nezaměstnaných. „Musí se tedy něco udělat, nemůžeme nedělat nic,“ konstatoval nový premiér. Podle něho se prezident zavázal Francouzům proměnit pracovní právo, nikoliv ho zcela odstranit.

„Bude se samozřejmě o všem vyjednávat a diskutovat v parlamentu,“ dodal s tím, že bude usilovat o vytvoření takové vlády, která bude mít oporu „pokrokové většiny v parlamentu“. Otázkou prý ovšem je, zda se ji podaří v červnových parlamentních volbách nastolit. 

Od socialistů k Republikánům

Philippe se narodil v Rouen a pochází z učitelské rodiny. Jak sám říká, vyrůstal spíše v levicovém prostředí. Začínal v Socialistické straně, nyní je členem strany Republikáni. V letech 2007 až 2010 pracoval jako ředitel pro státní záležitosti ve státní jaderné skupině Areva. Od roku 2010 je starostou přístavního města Le Havre.

Édouard Philippe
Zdroj: ČTK/ABACA/Domine Jerome

V loňském roce se účastnil kampaně bývalého premiéra a starosty Bordeaux Alaina Juppého v republikánských primárkách. Později se připojil k prezidentské kampani Francoise Fillona, ​​ale odešel po skandálech, které kolem Fillona vypluly na povrch.

Mezi Philippovy záliby patří box, který trénuje třikrát týdně a podle The Telegraph také sbírá manžetové knoflíčky.

S Macronem jej spojují například studia na elitní Národní škole pro správní úředníky (ENA). Jak ale podotkl zpravodaj ČT Petr Zavadil, k Macronovi jako kandidátovi na prezidenta měl Philippe jisté výhrady.

„Měl takové ty klasické výhrady, které vůči Macronovi měla spousta lidí. Že má mlhavý program, že není vůbec jasné, jestli bude dostatečně konat. Ale jsou to oba mladí politici, mají k sobě blízko lidsky,“ uvedl Zavadil.

Zpravodaj ČT Petr Zavadil: Philippe měl vůči Macronovi jisté výhrady (zdroj: ČT24)

Philippe převzal funkci od svého předchůdce Bernarda Cazeneuva v sídle vlády, v pařížském paláci Matignon. Podle médií zapadá jeho jmenování do Macronovy snahy ukončit tradiční dělení francouzské politiky na levici a pravici.

Agentura Reuters označila Macronovo rozhodnutí vybrat si premiéra mimo vlastní stranu za bezprecedentní v poválečné Francii. Jmenováním konzervativního premiéra si Macron rozšiřuje základnu a oslabuje své odpůrce.

Média nicméně připomínají, že se ještě před nedávnem k možnosti vytvoření vlády z členů pocházejících z různých částí politického spektra vyjadřoval negativně. Na internetu už mu také začaly přicházet škodolibé gratulace za „velmi šikovné převléknutí kabátu“.

Společně s designovaným předsedou vlády prezident vybere 15 členů kabinetu. Jejich jména budou známa v úterý večer nebo ve středu brzy ráno, oznámila mluvčí Macronova štábu Laurence Haimová. Podle ní se všechno musí stihnout do středečních 10:00, tedy v čase pravidelného zasedání vlády. 

Ještě v pondělí se francouzský prezident setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na schůzce v Berlíně. Návštěva německé metropole je Macronovou první zahraniční cestou ve funkci.