Asad má stovky tun sarinu, tvrdí uprchlý šéf syrského výzkumu chemických zbraní

Syrský režim oklamal inspektory OSN a nadále má k dispozici stovky tun smrtících chemických zbraní včetně sarinu. Telegraphu to řekl generál Sakat, který byl dříve šéfem výzkumu chemických zbraní v Sýrii. Podobné obavy už dříve vyjádřili experti či americké tajné služby, Damašek ale tvrdí, že dohodu z roku 2013 dodržel a žádnou „chemii“ nemá.

Po jednom z chemických útoků USA ještě za demokrata Baracka Obamy hrozily Asadovi intervencí. Ten pak na základě dohody vyjednané Ruskem a Spojenými státy uvedl, že odevzdal celý chemický arzenál Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v roce 2014 ke zničení. Dohoda tenkrát odvrátila možný americký útok.

Po dalším úderu smrtící chemií u Idlibu letos v dubnu ale už Washington za republikána Donalda Trumpa zasáhl. Asad a Rusko ale opět trvali na tom, že Damašek zakázané zbraně nemá. Sám syrský prezident dokonce tvrdí, že útok byl smyšlený.

Brigádní generál Zaher al-Sakat, který dříve sloužil v 5. armádní divizi, než v roce 2013 přeběhl, nyní varoval, že Asad se všech zásob nezbavil.

„(Režim) přiznal pouze 1300 tun, ale věděli jsme, že ve skutečnosti měl téměř dvojnásobek. Měli přinejmenším 2000 tun. Přinejmenším,“ zdůraznil Sakat, který si myslí, že jde i o stovky tun sarinu či letecké pumy, jež by mohly být naplněny chemií, či hlavice s chemickou náloží pro rakety Scud.

Podle generála režim zřejmě od roku 2014 nevyrábí další zásoby nervového plynu, jenž zřejmě zabíjel i u Idlibu. „Nemusejí, mají vše, co potřebují,“ řekl Telegraphu přeběhlík, který se ukrývá v jedné z evropských zemí. Tuny chemie prý byly převezeny do hor u Homsu a na místo poblíž Tartúsu, kde mají Syřané a Rusové svou největší vojenskou základnu.

Rusko ve středu vetovalo nejnovější západní návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii z minulého týdne a požadující jeho přísné vyšetření. Západ z útoku viní syrský vládnoucí režim, ten zase tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen.

OPCW vyslala před pár dny do Turecka své experty, aby vyšetřili okolnosti incidentu u Idlibu. Britští odborníci v OPCW už oznámili, že ve vzorcích odebraných na místě byly stopy sarinu. Organizace ale upozornila, že její pracovníci se mohou vyjádřit jen k tomu, zda byly, nebo nebyly použity chemické zbraně, nikoli k otázce, kdo je použil.