Lhář a cynik, odsoudil Asada šéf francouzské diplomacie kvůli slovům o smyšleném útoku chemií

Asadova slova o vykonstruovaném chemickém útoku ostře odsoudil francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Syrského prezidenta obvinil ze stoprocentních lží a cynismu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím uvedl, že existují tendence celou událost pečlivě nevyšetřit. Moskva Asadův režim dál podporuje.

O situaci v Sýrii jednají v Moskvě ministři zahraničí Ruska, Íránu a Sýrie. Všechny tři země označují americký odvetný nálet na syrskou základnu za agresi a porušení mezinárodního práva.

„Cítíme odpor proti naší vůli nezávisle a objektivně vše vyšetřit. Bylo to patrné na včerejším zasedání speciální pracovní skupiny Organizace pro zákaz chemických zbraní. Takové pokusy nebudeme tolerovat a dosáhneme pravdy,“ varoval Lavrov.

Trojice ministrů zdůraznila, že Spojené státy a jejich spojenci musejí respektovat syrskou svrchovanost a zdržet se jakéhokoli činu, jako byl raketový útok.

„Budeme i nadále poskytovat syrské vládě nezbytnou podporu pro obnovení míru, hospodářství, civilní infrastruktury a řešit naléhavé humanitární potřeby postiženého syrského obyvatelstva,“ citoval TASS ruského ministra. „Věnujeme zvláštní pozornost potřebě zvýšit spolupráci s cílem eliminovat ohniska terorismu na území Sýrie,“ dodal Lavrov.

Íránský ministr zahraničí Zaríf si myslí, že USA chtěly využít chemický incident a následný odvetný útok na syrskou základnu z vnitropolitických důvodů.

Jednání o Sýrii v Moskvě
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

Západní státy postup Američanů podpořily s tím, že syrský režim použil zakázané látky. Podle prvních testů šlo o smrtící sarin, jehož užití stálo život desítky civilistů, sdělilo Turecko.

Ayrault kritizoval Asada za jeho slova v rozhovoru pro AFP. „Seznámil jsem se s tímto rozhovorem a jsem hluboce zarmoucen a zděšen. To, co jsem slyšel, je sto procent lží a propagandy. Je to sto procent krutosti a cynismu,“ reagoval francouzský ministr zahraničí, který je na oficiální návštěvě v Pekingu.

„Realitou je více než 300 tisíc mrtvých, 11 milionů vysídlených osob a uprchlíků a zničená země. To je realita. To není fantazie,“ zdůraznil šéf diplomacie.

Podle syrského prezidenta „umělá konstrukce“ o chemickém útoku vznikla proto, aby byla záminka pro americký odvetný útok. Upozornil, že k žádnému chemickému útoku nebyl dán příkaz už proto, že jeho armáda chemickými zbraněmi od roku 2013 ani nedisponuje.

O tom ale Západ značně pochybuje. Podle Ayraulta je zapotřebí skoncovat s „válečnými zločiny“ v Sýrii, což lze prosadit jen efektivním příměřím blokujícím syrské pozemní a vzdušné síly pod mezinárodním dohledem.

Šéf francouzské diplomacie uvítal, že se Čína zdržela hlasování o posledním návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ve kterém se Západ pokusil vynutit odsouzení Asadova režimu a přísné vyšetření incidentu. Rezoluci ale zablokovalo Rusko.

Začala evakuace 30 tisíc Syřanů, kteří uvázli v obležených městech

Syrská vláda a povstalecké skupiny mezitím začaly přesouvat celkem 30 tisíc osob ze čtyř obklíčených obcí. Lidé ze šíitských obcí Fúa a Kefrája jsou odváženi do vládou kontrolovaných oblastí poblíž Aleppa.

Obyvatelé města Madájá, kterou mají v rukou povstalci a jež se nachází u Damašku, jsou odváženi do provincie Idlib. Dohoda se týká ještě obce Zabadaní. Organizace OSN v březnu označila situaci v těchto městech za „katastrofální“.

Evakuace civilistů
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Přes 600 tisíc Syřanů po celé zemi podle ní zůstalo „uvězněno v koloběhu každodenního násilí a deprivace“. V těžko dosažitelných oblastech ale žije až 4,7 milionu lidí, tvrdí OSN.