Rezoluce Rady bezpečnosti k chemickému útoku v Sýrii neprošla. Podle očekávání bylo proti Rusko

Rusko opět blokovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN (zdroj: ČT24)

Rusko vetovalo nejnovější návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii z minulého týdne a požadující jeho přísné vyšetření. Incident v městě Chán Šajchún si vyžádal desítky mrtvých, včetně mnoha dětí. Šlo již o osmou rezoluci, kterou Rusko zablokovalo, aby ochránilo svého syrského spojence Bašára Asada, připomněly agentury Reuters a AFP.

Rusko už předtím varovalo, že text v jeho současné formě, kdy požaduje od syrské vlády, aby s mezinárodními vyšetřovateli plně spolupracovala, nepodpoří. V patnáctičlenné RB OSN podpořilo návrh deset zemí. S Ruskem hlasovala proti Bolívie. Kromě Číny se zdržely Kazachstán a Etiopie.

Západ z útoku viní syrský vládnoucí režim, ten zase tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v první reakci na veto řekl, že Británie je jím „šokována“. 

Francouzský prezident Francois Hollande prohlásil, že Rusko převzalo „velkou odpovědnost“ tím, že vetovalo rezoluci, a obvinil Moskvu, že „systematicky  chrání“ syrského prezidenta Bašára Asada.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson zdůraznil, že použití nervového plynu bylo naplánováno, řízeno a provedeno syrskými vládními silami. Dodal, že Damašek nasadil do boje chlor a další chemické zbraně při více než padesáti příležitostech. Tillerson to prohlásil při své probíhající návštěvě Ruska.