Diplomatické hry Kremlu. Putin nakonec Tillersona přijal

Hlavní hádanka návštěvy amerického ministra zahraničních věcí v Rusku byla rozluštěna. Ruský prezident Vladimir Putin nakonec svolil k setkání s Rexem Tillersonem, tedy mužem, jemuž v roce 2013 udělil vyznamenání Řád přátelství Ruské federace. To byl ovšem Tillerson šéfem ropného gigantu ExxonMobil, kdežto nyní působí v odlišné roli a v ruské metropoli řešil roztržku mezi Kremlem a Bílým domem ohledně situace v Sýrii.

Oba ministři se shodli, že vytvoří ze svých diplomatů pracovní skupinu, která bez emocí posoudí současné rozepře a navrhne způsoby, jak je řešit. Rusko a USA mají podobné cíle, ale značně se liší v tom, jakými cestami k nim dojít.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

„Diplomatické divadlo hrané v Moskvě bylo daleko od toho být nudným představením. Putin, operující na ‚domácí scéně‘, se pokusil udělat maximum pro to, aby ovlivnil vyznění a podobu Tillersonovy návštěvy v Rusku a aby ukázal, že má věci pod kontrolou,“ napsal deník The New York Times a připomněl, že ruští či sovětští vůdcové v poválečných dějinách nikdy neopomněli pozdravit nového šéfa americké diplomacie.

Rozhovoru Putina a Tillersona se zúčastnil také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, s nímž Tillerson jednal od středečního dopoledne

„Lépe chápeme jeden druhého,“ řekl šéf ruské diplomacie, současně však připustil, že překonat překážky, ať skutečné či uměle vytvořené, ve vztazích mezi oběma velmocemi vyžaduje úsilí z obou stran, navíc se vyskytují pokusy zabránit spolupráci a zostřit konfrontaci. „To je krátkozraký přístup, na spolupráci Moskvy a Washingtonu vyhrává celý svět,“ zdůraznil Lavrov. 

„Schůzku hodnotím velmi skepticky. Očekávání nebyla vysoká, schůzka neměla přinést žádnou dohodu, ale minimálně měla zastavit tu negativní spirálu, kterou vidíme (v americko-ruských vztazích) v posledních měsících, v podstatě od nástupu prezidenta Trumpa. A v tomto schůzka neuspěla,“ dodal Petr Kratochvíl, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.

Nedůvěřivost ve vzájemných vztazích

„Americko-ruské vztahy jsou na nízké úrovni, doprovází je nedůvěřivost,“ řekl Tillerson. Americký ministr za jednu z překážek rozvoje spolupráce mezi Moskvou a Washingtonem označil situaci na východě Ukrajiny. Dodal, že řešení tamního konfliktu musí vycházet z mírových dohod z Minsku.

Tillerson se zmínil i o útoku sarinem v Sýrii, ze kterého Spojené státy a západní země obviňují režim syrského prezidenta Bašára Asada. Šéf americké diplomacie zdůraznil, že použití nervového plynu bylo naplánováno, řízeno a provedeno syrskými vládními silami. Dodal, že Damašek nasadil do boje chlor a další chemické zbraně při více než padesáti příležitostech.

Tillerson jednal s Putinem i Lavrovem (zdroj: ČT24)

Putin ještě před schůzkou s americkým ministrem v televizním interview pro agenturu Reuters zkritizoval Washington za útok na syrskou základnu. Důvěra mezi oběma velmocemi se podle Putina po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nezlepšila, ale spíše zhoršila.

Trump nařídil odpálení raket na syrskou leteckou základnu minulý čtvrtek v reakci na zmiňovaný chemický útok, při kterém zahynulo nejméně 87 lidí. 

Tillerson: Asadova vláda se chýlí ke konci

Pokud jde o Asada, Spojené státy podle Tillersona pro něj a jeho rodinu nevidí v Sýrii žádnou politickou budoucnost. „Náš úhel pohledu je jasný, vláda Asadovy rodiny se chýlí ke konci,“ řekl Tillerson s tím, že Moskva jako Asadův spojenec má za úkol to syrskému prezidentovi vysvětlit.

Lavrov v reakci na to varoval - na příkladech Iráku a Libye - před „experimenty“ v podobě snah svrhnout „totalitní diktátory“. „Nepamatuji si pozitivní příklady. Budu rád, když mi je řeknete,“ uvedl na novinářský dotaz na tiskové konferenci. Svržení Asada by podle něj pomohlo teroristům z Islámského státu.

Ani obviňování ruských hackerů z ovlivňování voleb, ani obviňování Asada z nasazení chemických zbraní podle Lavrova neprovází předložení věcných důkazů, a tak je záhodno se řídit raději zdravým rozumem, než rozbouřenými emocemi.

Kreml: Jednání bylo konstruktivní

„Uskutečnila se docela konstruktivní beseda,“ řekl novinářům ke schůzce Putina s Tillersonem kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Na dotaz, zda lze hovořit o pokroku ve vzájemných vztazích, odpověděl „nikoli, nelze, je zatím brzy“.

Na další otázku, zda Putin s Tillersonem hovořili o setkání ruského prezidenta s Trumpem, odpověděl mluvčí stručně „ne“. Ruská média spekulují, že oba státníci by se mohli sejít nejpozději letos v červnu během schůzky skupiny G20 v Hamburku.

Hlavním tématem dvouhodinového jednání Putina s Tillersonem byla podle kremelského mluvčího Sýrie a rovněž analýza příčin zhoršení vztahů Ruska a USA. Ukrajinský konflikt prý oba státníci probrali „jen v bodech, nikoli detailně“. Putin doufá, že jeho stanoviska bude americký ministr zahraničí tlumočit v Bílém domě, konstatoval Peskov.