Lavrov: Další podobné americké útoky v Sýrii jsou nepřípustné

Americký zásah v Sýrii byl nezákonný a nesmí se opakovat. Před jednáním v Moskvě to řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Jeho americký protějšek Rex Tillerson chce během návštěvy Ruska objasnit témata, která vyvolávají mezi oběma zeměmi spory. „Naše komunikační kanály musí zůstat otevřené,“ zdůraznil.

Lavrov konstatoval, že Rusko je vždy připravené na konstruktivní dialog s USA, ale další úder v Sýrii se nesmí opakovat. Spojené státy se odhodlaly k útoku na syrskou základnu po chemickém útoku u Idlibu, z něhož Washington viní Asadův režim podporovaný Moskvou.

Podle Lavrova Rusko upřednostňuje kolektivní akce. Uvítal by „upřímnou“ diskusi o vytvoření široké protiteroristické koalice. Během jednání s Tillersonem by rád zjistil „skutečné záměry“ Bílého domu.

Tillerson není tahoun americké politiky zahraniční, (v tomto případě) tahá za kratší provaz. Lavrov je mazaný, má vše nastudováno. Dokáže protivníka typu Tillerson odzbrojit neprůstřelnými odpověďmi, který je z pozice diplomata nezkušeným ministrem zahraničí.
Jakub Lepš
amerikanista

Tillerson před jednáním zdůraznil nutnost zachování komunikačních kanálů. Podle něj jde o důležitou chvíli, kdy si obě země mohou vyjasnit oblasti společného zájmu – i když jsou taktiky obou států rozdílné.

Americký ministr by ale také rád probral témata, v nichž se názory Ruska a USA rozcházejí, aby šlo tyto rozpory lépe překonat. Celkově si od schůzky slibuje, že bude „otevřená, upřímná“ a povede k lepší definici rusko-amerických vztahů.

Tillerson dostal od Trumpa za úkol snažit se přesvědčit Moskvu, aby přestala podporovat Asada. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova ale tyto tlaky „dávají volnou ruku teroristům“. 

Obávám se, že k dohodě moc dojít nemůže. Je to spíše kolíkování si hřiště, vyjasňování si pozic. I Lavrov mluvil o tom, že půjde o to pochopit americkou logiku a nějak se s tím vypořádat, Rozhodně to není zdvořilostní návštěva, ale je to první krok z dlouhé cesty, kterou obě země budou muset ujít.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Na přetřes přijde i postup vůči KLDR

Podle ruských diplomatů mají oba ministři před sebou mnoho témat - kromě Sýrie je to situace v Libyi a v Jemenu, konflikt na východě Ukrajiny nebo reakce na provokativní jednání severokorejského režimu. Tillerson by podle amerických diplomatů mohl otevřít otázku údajného vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb v USA.

Putin: Chemický útok mohl být nafingován

Zatím není jasné, zda se Tillerson v Moskvě setká se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, podle prezidentova mluvčího tu „je jistá možnost“. Putin mezitím uvedl, že vzájemné vztahy se od nástupu Trumpa zhoršily. K Idlibu má dvě verze, co se mohlo stát – buď syrská letadla zasáhla sklad chemických zbraní držený povstalci, nebo byl útok nafingován.

Odmítl také obvinění ze strany USA, že se syrská vláda nezbavila veškerých zásob smrtící chemie, jak měla učinit dle dohody z roku 2013. Tehdy hrozil Sýrii zásahem americký prezident Barack Obama, nakonec ale k intervenci nepřistoupil právě díky dohodě.