Moskva zavřela horkou linku s Pentagonem. USA jsou připraveny k dalším akcím proti Asadově režimu

Události: Válka v Sýrii pokračuje i po americkém útoku (zdroj: ČT24)

Moskva v reakci na raketový útok Spojených států proti syrské základně zavřela takzvanou horkou linku s Pentagonem, přes kterou oba státy komunikovaly o leteckých operacích nad Sýrií. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson označil reakci Ruska za zklamání. Spojené státy vzkázaly, že jsou připravené znovu zasáhnout.

Tillersona sice reakce Ruska na raketový útok USA zklamala, zároveň ale dodal, že tím není nijak překvapen. Americký ministr financí Steven Mnuchin mezitím oznámil, že USA připravují ekonomické sankce proti Sýrii. 

Kvůli útoku vyšly v New Yorku nebo Chicagu do ulic stovky lidí. V Kongresu ale Trump našel podporu mezi republikány i demokraty. „Je velitel ozbrojených sil. V Sýrii jsou američtí vojáci, které musí chránit. Syrský režim má sarin a neváhá ho použít. To je jasné nebezpečí pro naše jednotky,“ uvedl republikánský senátor Marco Rubio.

Prezidenta ale Kongres také vyzval, aby vyvinul strategický plán pro vyřešení konfliktu a aby svoje další významné kroky s Kongresem konzultoval. „Vojáci odvedli skvělou práci. Otázka ale zní, kam dál. Pokud je teď cílem změna režimu a sesazení Asada, bude to vyžadovat nasazení našich mužů a žen přímo v terénu. Než něco takového prezident povolí, musíme to široce prodiskutovat,“ prohlásil demokratický senátor Ed Markey. 

Bezpečnostní analytik: Šlo hlavně o gesto Trumpa americkým voličům (zdroj: ČT24)
Zhruba čtyřicet hodin po včerejším útoku se nezdá, že by se válka zklidňovala. Během dneška došlo k několika vážným incidentům, které nepoukazují na to, že by rázný americký vykřičník Asadův režim nějak zastrašil.
Jakub Szántó

Spojené státy v pátek ráno odpálily 59 střel s plochou dráhou doletu na leteckou vojenskou základnu Šajrát, jihovýchodně od města Homs. Šlo o odvetu za úterní chemický útok na pozice povstalců, ze kterého Washington viní Damašek. Rakety podle Damašku zabily šestnáct lidí včetně devíti civilistů. Letiště útok vyřadil z provozu a zničil asi dvě desítky letadel.

Reakce Ruska, které je hlavním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, byla rázná. „Jde o agresi na základě naprosto smyšlené záminky. Připomíná mi to situaci v roce 2003, kdy Spojené státy a Británie spolu se svými spojenci vtrhly do Iráku bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko navíc od soboty zastavilo komunikaci s Pentagonem o leteckých operacích nad Sýrií. Ta sloužila hlavně k odvrácení možných kolizí vojenských letadel v dané oblasti. Moskva si také předvolala amerického vojenského atašé. 

Tillersona čeká v Moskvě nepříjemný rozhovor

Do Moskvy má letět příští týden i Tillerson. Ruské ministerstvo zahraničí už mu vzkázalo, že se má připravit na velmi nepříjemný rozhovor. Rusko stojí za tím, že režim Bašára Asada nemá žádné chemické zbraně.

Tillerson ale vzkázal Moskvě, že i on chce během návštěvy otevřít některá nepříjemná témata. Amerika je naopak přesvědčená, že Asadův režim chemické zbraně má. Podle Tillersona tak existují pouze dvě možnosti. Buď Rusko Asada kryje, nebo nezvládá svou funkci garanta pro chemické odzbrojení Sýrie. 

Lavrov a Tillerson už spolu ale stihli po pátečním raketovém útoku USA telefonický hovořit, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo zahraničí. Navzdory protikladným stanoviskům k útoku se oba ministři dohodli, že budou v diskusích o Sýrii osobně pokračovat.

Podle bezpečnostního analytika Univerzity obrany Lukáše Dyčky se vztahy mezi oběma státy na nějakou dobu zhorší. „Velmoci se ale pragmaticky vrátí ke snaze minimálně v Sýrii koordinovat svoje letecké údery. V dlouhodobějším hledisku si nemyslím, že by to mělo na vztahy Ruska a USA nějaký větší vliv,“ řekl ČT. Útok na syrskou základnu byl podle něj zaměřený spíš na americké voliče. „Vůči nim určitě ukázal sílu Ameriky, ale vůči situaci v Sýrii nedokázal nic,“ dodal.

Kvůli útoku mimořádně zasedla také Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník António Guterres vyzval strany zapojené do syrského konfliktu, aby se zdržely akcí, které mohou situaci víc vyhrotit. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale prohlásila, že Spojené státy jsou připravené zasáhnout kdykoliv znovu.

„Když mezinárodní společenství konstantně nedokáže plnit svou povinnost jednat kolektivně, nastanou okamžiky, kdy státy musí přijmout vlastní opatření. Nevybíravé použití chemických zbraní proti nevinným civilistům je takovým příkladem. Je naším životně důležitým zájmem zabránit šíření a používání chemických zbraní,“ uvedla Haleyová.

Chemické bojové látky zabily při úterním útoku v provincii Idlib podle místní samosprávy na 90 lidí, třetina obětí byly děti.