Haleyová: USA jsou připraveny k případné další akci v Sýrii. Věří však, že nebude nutná

Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné. Během jednání Rady bezpečnosti OSN to prohlásila americká zástupkyně Nikki Haleyová. Podle ní se útokem na syrskou vojenskou základnu zásadně změnila situace na syrském bojišti.

„(Syrský prezident Bašár) Asad si myslel, že mu to projde, protože mu Rusko bude krýt záda… To se ale změnilo,“ řekla Haleyová s odkazem na úterní chemický útok v Sýrii, který Washington připisuje Asadově režimu. Reakce Spojených států byla podle ní odpovídající a Spojené státy mohou kdykoli přistoupit k novému úderu. „Asad již nikdy nesmí použít chemické zbraně. Nikdy,“ dodala.

Ruský zástupce při OSN odsoudil útok v Sýrii jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Naopak pro zástupce Francie byl raketový útok proti syrské letecké základně legitimní odpovědí na zločiny páchané režimem Bašára Asada.

Rusko v reakci na americký útok oznámilo, že počínaje páteční půlnocí ruského času zastavuje komunikaci s Pentagonem o leteckých operacích nad Sýrií. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Předvolalo si také amerického vojenského atašé. Komunikace s Pentagonem sloužila k odvrácení kolizí vojenských letadel operujících nad Sýrií. 

Medvěděv: Bylo to na hraně střetu

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv označil americký útok za akci, která byla „na hraně“ vojenského střetu s Ruskem. Napsal to na svém facebookovém profilu. Podle Medvěděva tím prezident Donald Trump demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

Americký útok v Sýrii 2017: ohlasy a komentáře (zdroj: ČT24)

„Trump ukázal, že bude tvrdě bojovat proti legitimně zvolené syrské vládě, a ne hlavnímu společnému nepříteli (Islámskému státu). Je to v rozporu s mezinárodním právem a bez souhlasu OSN,“ napsal Medvěděv. Podle jeho mínění se ukázalo, jak rychle washingtonský establishment dokáže potlačit Trumpovy předvolební sliby. Stačilo mu prý dva a půl měsíce.

  • Spojené státy zaútočily na syrskou leteckou základnu Šajrát.
  • Podle Trumpa je to reakce na útok chemickými zbraněmi se stovkou mrtvých.
  • Na základnu Šajrát dopadlo 59 střel Tomahawk a vážně ji poškodily.
  • Podle guvernéra Homsu zemřelo celkem 16 lidí, včetně devíti civilistů.
  • Rusko označilo zásah USA za agresi vůči suverénnímu státu.
  • Podporu útoku USA naopak vyjádřila Británie, Francie, Německo i Turecko.
  • Většina českých politiků má pro zásah pochopení nebo ho přímo podporuje. Výjimkou jsou jen komunisté, akci označili za agresi.

Šéf republikánů v Senátu podporuje další protiruské sankce

Předseda republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell podporuje přijetí nových protiruských sankcí v reakci na chemický útok v Sýrii, který Washington připisuje Moskvou podporovanému režimu Bašára Asada. McConnell řekl, že je pro přijetí dalších postihů proti Rusku, pokud se pro něj v Kongresu najde silná podpora obou politických stran.

O možném zpřísnění postihů vůči Moskvě v reakci na úterní chemický útok mluvili již další republikánští politici, ale i zástupci demokratů. Bývalý ministr obrany Ashton Carter přímo vyzval Trumpa, aby přijal další sankce. „Rusové za to nesou odpovědnost a neudělali to, co říkali,“ prohlásil v rozhovoru s televizí CBS někdejší šéf Pentagonu, který svou funkci vykonával ještě loni za prezidenta Baracka Obamy.

Dodal, že Rusko v průběhu Obamovy vlády slibovalo, že zajistí postupné předání moci v Sýrii, aby bylo možné nahradit Asada, jak požaduje opozice.