USA poprvé přímo zasáhly syrský režim. Je to odveta za chemický útok, řekl Trump

Události: Útok USA v Sýrii (zdroj: ČT24)

Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi. Syrská armáda označila útok za agresi, která činí z USA partnera takzvaného Islámského státu a dalších teroristických organizací. Kreml bombardování označil za útok na suverenní stát a porušení mezinárodního práva. Údaje o obětech a škodách po útoku se rozcházejí.

Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle amerického ministerstva obrany jich bylo 59, cíl jich zasáhlo 58. „Rakety cílily na letadla, tvrzené kryty pro letadla, ropu a logistické sklady, zásobníky munice, systémy protivzdušné obrany a radary,“ uvedl Pentagon. 

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. „Civilizované národy“ prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii“.

Podle Trumpa byl útok provedený v „životním národním bezpečnostním zájmu“ Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly. Britský ministr obrany Michael Fallon uvedl, že úder proti syrské základně byl pečlivě naplánován, aby nezasáhl ruský personál. Rusko bylo podle Pentagonu varováno dvě hodiny před americkým útokem.

  • Rusko americkou akci ostře odsoudilo. Prezident Vladimir Putin označil americký zásah v Sýrii za „agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou“, což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.
  • Rusko také v reakci pozastavuje platnost ujednání se Spojenými státy, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v Sýrii. Moskva vyzývá k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN.  

Tillerson: Trump je připraven k rozhodným krokům

Podle šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona útok ukázal, že prezident Trump je připraven podniknout rozhodné kroky, pokud některá země překročí hranici a dopustí se „ohavných činů“.

„Myslíme si, že útok jako takový byl přiměřený,“ řekl šéf americké diplomacie. Spojené státy jsou si podle Tillersona téměř jisté, že Sýrie v úterý v Chán Šajchúnu použila proti civilistům sarin. Chemickému útoku podlehlo podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí. 

Syrský režim: Je to agrese

Úřad prezidenta Bašára Asada označil americký útok za nezodpovědný a krátkozraký. USA se podle něj nechaly naivně unést falešnou propagandistickou kampaní.

Podle něj tato americká „agrese“ jen podpořila rozhodnost syrského režimu zakročit zvýšeným tempem proti „teroristům“. Za teroristy syrská vláda obvykle označuje nejen teroristy z organizací jako je Fronta dobytí Sýrie či Islámský stát (IS), ale i syrskou povstaleckou opozici.

Syrská armáda označila útok za „do očí bijící agresi,“ která činí z USA partnera takzvaného Islámského státu dalších teroristických organizací. Sýrie zareguje pokračováním boje proti terorismu a usilováním o mír a bezpečnost v zemi, dodala.  

Syrský ministr informací Muhammad Turdžmán vyjádřil naději, že útok nepovede k další vojenské eskalaci. „Věřím, že tento útok byl omezený v čase i místu, dal se očekávat,“ uvedl ministr v rozhovoru pro syrskou státní televizi. Na otázku, jaká bude podle něj reakce Ruska, Turdžmán odpověděl: „Neočekávám, že by to vedlo k vojenské eskalaci.“

Spojené státy obvinily režim prezidenta Asada, že v úterý zabil desítky lidí použitím chemické látky, zřejmě sarinu. Prezident Trump už ve čtvrtek označil syrského prezidenta za muže odpovědného za běh věcí v Sýrii a uvedl, že „by se něco mělo udělat“. Ministr zahraničí Rex Tillerson zároveň v souvislosti s vývojem v Sýrii přislíbil přiměřenou odpověď.

Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, uvedl, že americké údery slouží cílům „ozbrojených teroristických skupin“ a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. „Syrské vedení a syrská politika se nezmění,“ řekl Barazí. Guvernér se nicméně nedomnívá, že se ze strany USA jednalo o poslední cílený útok na zařízení syrské armády.

Opozice vyzvala k dalším útokům

Syrská opozice útok americké armády uvítala. Mluvčí Syrské národní koalice, která sídlí v Istanbulu, Ahmad Ramadán zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce.

„Doufáme, že budou útoky pokračovat,“ uvedl Ramadán. Americký útok je podle něj „důležitou reakcí“. „Měl by to být začátek toho, jak (syrskému) režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu,“ dodal mluvčí opoziční Syrské národní koalice.  

„Vyzýváme ke společným mezinárodním útokům…na všechny letecké základny,“ řekl televizi Al-Arabíja Muhammad Allúš, který býval hlavním vyjednávačem na mírových rozhovorech vedených OSN. „Útok na jednu základnu nestačí, je tu 26 letišť, která režim používá k bombardování civilistů,“ řekl Allúš agentuře AFP.