Útok na základnu Šajrát: Místní guvernér hlásí 16 mrtvých, údaje o škodách se liší

Obětí útoku USA na základnu Šajrát se podle guvernéra provincie Homs stalo celkem 16 lidí, včetně devíti civilistů. Syrská agentura SANA už dříve informovala, že při útoku zemřelo i několik dětí z nedaleké vesnice. Podle ruské státní televize bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej základny je relativně v pořádku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) americké nálety základnu téměř úplně zničily.

„Bilance je sedm mrtvých vojáků a devět mrtvých civilistů, mezi nimi čtyři děti z obcí poblíž letecké základny, na kterou dopadly střely,“ sdělil guvernér Talál Barazí.

Syrské úřady dříve uvedly, že útok si vyžádal nejméně sedm obětí a dalších devět lidí zranil. Syrská armáda mluvila o šesti mrtvých a rozsáhlých škodách.

Ruská televize Rossija 24 přinesla záběry zničené základny, na nichž byly vidět trosky a krátery. Uvedla rovněž, že bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej zůstala relativně nepoškozena. Není ale jasné, jestli šlo o záběry celé základny, nebo jen její části.

Libanonská televize dříve informovala, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu svých letadel. 

Šéf exilové organizace SOHR Ramí Abdar Rahmán už předtím uvedl, že „letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny.“ Řekl též, že zahynuli čtyři vojáci včetně generála.

O „významném“ poškození základny mluvil dříve i jeden ze zaměstnanců zařízení. „Všechna letadla byla vyřazena z provozu, zřejmě jsou zcela zničena,“ řekl ruské agentuře RIA Novosti.

Podle agentury AP svůj cíl našlo 58 z 59 vystřelených raket typu Tomahawk, jedna zřejmě nefungovala. Rusko předtím označilo útok za slabý - podle něj zasáhlo cíl jen 23 střel.

USA: Necílili jsme na Rusy

Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly. Britský ministr obrany Michael Fallon řekl, že úder proti syrské základně byl pečlivě naplánován, aby nezasáhl ruský personál. Rusko bylo podle Pentagonu varováno dvě hodiny před americkým útokem.

Podle americké televize ABC, která se odvolává na blíže nespecifikovaného svědka, očekávaly úder i syrské síly. Evakuovaly totiž personál a přesouvaly vybavení, píše web televize. 

Záběr ze syrské státní televize na základnu po útoku
Zdroj: Reuters

Podle ruského poslance Dmitrije Sablina, na kterého odkazuje Interfax, nebyli při útoku zraněni žádní Rusové působící v tomto objektu: „Mezi Rusy v důsledku úderu USA proti základně Šajrát nejsou zranění.“

Rusové posílí protivzdušnou obranu syrské armády

Samotné ruské armádní vybavení v Sýrii je podle vyjádření armády dobře chráněno protileteckou obranou. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov řekl, že protiletecké systémy, jaké má Rusko v Sýrii, zaručují ochranu ruským letadlům na základně Hmímím v provincii Latákíja.

Předtím Konašenkov prohlásil, že Rusko chce posílit protivzdušnou obranu syrské armády, především nejcitlivějších objektů. Podle senátora Viktora Ozerova, který předsedá brannému výboru, ruské základny v Sýrii chrání systémy protivzdušné obrany S-400 a S-300. Rusko má v zemi leteckou základnu Hmímím v provincii Latákíja a námořní základnu v přístavu Tartús. 

Americký úder je reakcí na chemický útok

Spojené státy v pátek nad ránem místního času (krátce po půlnoci SELČ) zaútočily na leteckou základnu Šajrát, která leží asi dvacet kilometrů jihovýchodně od města Homs.

Podle USA právě z této základny startovala vládní letadla, která podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib. Po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes osm desítek lidí. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila chemikálie, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.