Kolem útoku smrtícím plynem v syrském Idlibu zůstává mnoho otázek

Události: Diplomatická bitva kvůli chemickému útoku v Idlibu (zdroj: ČT24)

Úterní hrůza v syrské provincii Idlib, kde toxický plyn způsobil smrt stovky lidí, včetně mnoha dětí, vyvolává pořád ještě více otázek než odpovědí. Podle izraelského deníku The Jerusalem Post sice mnohé nasvědčuje tomu, že šlo o chemický útok syrských vládních jednotek, zatím to však nikdo definitivně nepotvrdil.

Je předčasné s určitostí říci, co se opravdu stalo a proč. Opatrný v označení viníka byl i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který útok odsoudil jako hrůzný, ale vyzval také k jasné identifikaci viníků.

Většina indicií ukazuje na chemický útok syrských vládních jednotek. Povstalci na rozdíl od syrského režimu a jeho spojence Ruska nemají letadla a nejspíš ani chemické zbraně.

Naproti tomu syrský režim chlor v bojích použil i poté, co v roce 2013 podepsal mezinárodní úmluvu o chemických zbraních, která používání látek jako chlor pro vojenské účely zakazuje.

Syrský režim i Rusko popírají, že by provedly chemický útok, a vinu svalují na povstalce. Podle ruského ministerstva obrany zasáhla syrská vládní letadla sklad chemických zbraní rebelů. Podobně se vyjádřil šéf syrské diplomacie Valíd Mualim, který řekl, že cílem náletu v Chán Šajchúnu byl sklad zbraní radikálních islamistů ze skupiny dříve známé jako Fronta An-Nusra.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina „je nepřijatelné, aby se vznášela nepodložená obvinění proti komukoli, aniž by se uskutečnilo podrobné a nezaujaté vyšetřování“.

Podle Turecka byl použit sarin

Podezření, že při úterním útoku byl použit sarin, vyjádřilo Turecko, kde byly ošetřeny asi tři desítky zasažených. „Výsledky prvních analýz s využitím vzorků pořízených u pacientů ukazují, že (oběti) byly vystaveny chemickému prostředku (sarin),“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. Vzorky znovu přezkoumají experti v Haagu.

U Asada je těžké hledat logiku, píše izraelský deník

Nedává smysl, aby syrský režim nařídil takovýto útok v současné fázi bojů, domnívá se The Jerusalem Post. Vládní jednotky totiž v posledních měsících zaznamenaly několik vítězných bitev, například loni znovu dobyly celé druhé největší syrské město Aleppo, čímž ukončily čtyři roky trvající nadvládu povstalců nad některými částmi města.

Chemický útok v této fázi války by zničil i to málo, co zbylo z pověsti režimu. Je ale těžké hledat logiku v chování syrského prezidenta Bašára Asada, kterého izraelská tajná služba popsala jako „psychopatickou osobnost“.

Syrský režim měl zničit veškerý arzenál chemických zbraní, část si však ponechal

Není však zcela vyloučeno, že příkaz k použití chemických zbraní mohl dát některý z místních velitelů syrské armády. Dosud se ale syrské vojsko vyznačovalo přísnou disciplínou a hierarchickou organizací poslušnou prezidentovi.

Donald Trump po jednání s jordánským králem Abdalláhem II.
Zdroj: Reuters

Pokud by se prokázalo použití sarinu, izraelskou rozvědku by to nepřekvapilo. Podle ní syrský režim po dohodě z roku 2013 nezničil veškerý arzenál chemických zbraní, z něhož si prý Asad ukryl asi deset procent.

Kvůli drastickému útoku v Idlibu se ve středu sešla Rada bezpečnosti OSN, která ale kvůli odporu Ruska nepřijala návrh rezoluce připravené Velkou Británií, Francií a Spojenými státy. Ta po Damašku požadovala, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli, a zároveň hrozila sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly použity otravné látky.

Americký prezident Donald Trump v této spuvislosti uvedl, že nelze tolerovat ohavné zločiny Asadova režimu a nevyloučil operaci vůči režimu v Damašku.

Německá kancléřka Angela Merkelová zase považuje za ostudné, že se Rada bezpečnosti nedokázala shodnout na rezoluci odsuzující tento barbarský čin.