Asadův režim tajně popravil ve věznici až 13 tisíc lidí, tvrdí Amnesty International

Asadův režim měl povraždit tisíce civilistů (zdroj: ČT24)

Syrský režim od září 2011 do prosince 2015 ve věznici nedaleko Damašku tajně popravil až 13 tisíc lidí. Tvrdí to organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) na základě výpovědí desítek svědků. Popravení byli podle ní většinou civilisté, kteří podporovali syrskou opozici.

Organizace Amnesty International mluvila s 84 svědky včetně bývalých členů ostrahy věznice nebo lidí, kteří přežili věznění. Podle nich se popravy skupin 20 až 50 lidí konaly jednou až dvakrát týdně. Vězni byli nejprve postaveni před „polní soud“, kde byli odsouzeni bez ohledu na svou výpověď.

„Procesy“ prý trvaly nejvýše tři minuty. „Ve věznici Sadnája končí život – končí tam lidskost,“ řekl AI jeden z bývalých členů ostrahy Abú Mohammed.

„Výzkum je z roku 2011 až 2015, ale panují obavy, že tam tyto praktiky pokračují dál. Se soudem to nemělo nic společného. Ti lidé neměli žádný přístup k právníkovi, nemohli se hájit, měli celou dobu zavázané oči,“ uvedla mluvčí Amnesty International v ČR Martina Pařízková.

To vězení je systematicky stavěno tak, aby tam lidé trpěli, aby tam umírali. Není to chyba v systému nebo lidské selhání.
Martina Pařízková
mluvčí Amnesty International v ČR

Vězňům umístěným do obávané trestnice pak bylo v den popravy zpravidla oznámeno, že budou převezeni jinam. Uprostřed noci jim poté zakryli oči, odvedli je do izolovaného místa, oznámili jim jejich osud a oběsili je. Během pěti let takto podle odhadů AI zemřelo pět až třináct tisíc lidí.

„Z různých nezávislých výpovědí víme, že ve věznici panují otřesné podmínky, které si nedovedeme ani představit. Třeba výpověď vězně o tom, že když lidi popravovali oběšením, tak většina mladších nebo lehčích rozhodně nezemřela hned. Lidé, kteří spali v okolních celách, desítky minut poslouchali, jak se dusili a umírali,“ konstatovala Pařízková.

„Běžně nedostávají jídlo ani pití, dozorci jim je hází na zem, která je plná krve a špíny. Lidé musí hlásit, kolik tam mají pro dnešek mrtvých spoluvězňů. Obáváme se, že tam tyto podmínky panují i v této době a je nutné, aby se k tomu mezinárodní společenství postavilo (čelem) a bralo se to v potaz během nadcházejících mírových rozhovorů v Ženevě,“ dodala mluvčí české pobočky AI.

Mluvčí AI: Syrská věznice je uzpůsobená k mučení lidí (zdroj: ČT24)
Usínali jsme za zvuků lidí dusících se k smrti. Pak už jsem to vnímal jako normální.
cituje BBC bývalého vojenského důstojníka Hamida

Věznice Sajdnájá leží asi 30 kilometrů severně od Damašku. Je jednou z největších v zemi a pojme více než 10 tisíc lidí. Popravy odpůrců prezidenta Bašára Asada byly údajně nařízeny z nejvyšších vládních pozic. Asadův režim odmítá, že by prováděl jakékoli popravy odpůrců.

O násilných úmrtích zajatců kromě syrské opozice mluvili na základě výpovědí svědků v minulosti i lidskoprávní experti OSN. Podle exilové syrské organizace pro lidská práva SOHR zemřelo od počátku občanské války v zemi kvůli mučení ve věznicích až 60 tisíc lidí.