Trump přivítá čínského prezidenta příští týden na Floridě

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se poprvé setkají tváří v tvář příští týden. Bílý dům a čínské ministerstvo zahraničí oznámily, že čínský prezident a jeho choť budou ve čtvrtek a pátek 6. a 7. dubna hosty v luxusní rezidenci Trumpových Mar-a-Lago na Floridě.

Co se týká dvoustranných jednání, současný svět zřejmě nezná těžší kalibr. Idylku na slunném jihu Floridy přitom může zkazit mnohé – svou roli hrají sporné severokorejské zbrojní programy, spory kolem obchodu i strategických ambicí Pekingu. Dlouho očekávané setkání má ale přesto být hlavně o sblížení obou velmocí.

Přinejmenším před novináři se oba představitelé zdrželi vyjádření ohledně problémů mezi Pekingem a Washingtonem jako podezírání Číny, že stojí za jaderným programem KLDR, nebo naopak nelibost Číny nad přístupem Spojených států k sebeurčení Tchaj-wanu.

Kromě minulých slovních přestřelek je ale témat k rozebírání víc než dost. Zajímavá může být třeba konfrontace kolem klimatické politiky. Obě země totiž patří dlouhodobě k největším „přispěvatelům“ skleníkových emisí. Zatímco Trump čerstvě zavrhl regulační kroky svého předchůdce, Čína – alespoň navenek – projevuje snahu o obrat k zelené politice.

Hlavně během kampaně Trump označoval globální oteplování za výmysl Číny, která chce poškodit americkou ekonomiku.

Prezident USA také dlouhodobě kritizuje čínské obchodní praktiky. Pohrozil mimo jiné tím, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou, což by otevřelo prostor pro uvalení sankcí na Čínu.

Události ČT: Šéf americké diplomacie na návštěvě Číny. Při jednání se probírala i KLDR (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson zase prohlásil, že USA by měly zamezit Pekingu v přístupu na ostrovy, které Čína uměle vytvořila u útesů ve sporných vodách Jihočínského moře.

V útočné kampani Trumpa patřil asijský gigant k hlavním terčům, nyní ale Bílý dům i jeho okolí ukazuje Pekingu spíše vlídnější postoj.

Čínský prezident už s lídrem USA hovořil telefonicky. Vzájemné setkání si na dálku slíbili na začátku února. Tehdy Trump mimo jiné ujistil, že chce respektovat politiku jedné Číny. V diplomatických kruzích to znamená uznání svrchovanosti nad Tibetem, ale třeba i zmiňovaným Tchaj-wanem.

Když přitom Trump v prosinci po telefonu přijímal gratulaci ke zvolení od tchajwanské prezidentky, Peking to značně rozladilo. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

  • Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země varuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Trump už stihl hostit jiného politického lídra Asie – v únoru přivítal premiéra Japonska Šinza Abého. A k utužování politických vztahů zvolil činnost, která se mu osvědčila u těch byznysových – hraní golfu. Abého také pozval do sídla svého impéria na newyorském Manhattanu.