První hovor s Pekingem: Trump obrací, politiku jedné Číny prý respektuje

Zpravodajka ČT: Politika jedné Číny je základem americko-čínských vztahů od 70. let (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump poprvé telefonicky hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Během údajně „dlouhého a přátelského rozhovoru“ slíbil respektovat politiku jedné Číny. V prosinci Trump vyvolal v Číně pobouření, když přijal telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen. Navíc veřejně mluvil o tom, že by se politikou jedné Číny nemusel řídit.

Trump nejprve do Pekingu poslal dopis, v němž vyjádřil naději, že budou mít obě země i nadále „konstruktivní vztahy“.

„Prezident Donald Trump na žádost prezidenta Si Ťin-pchinga souhlasil s tím, že bude respektovat politiku jedné Číny. Představitelé Spojených států a Číny hodlají vést diskuse a vyjednávání o různých otázkách vzájemného zájmu,“ uvedl nyní Bílý dům. Oba státníci si prý slíbili, že se vzájemně navštíví.

Čína vnímá telefonát jako zásadní obrat ve vztazích, které se po nástupu Trumpa octily v nejistotě. List Global Times – hlásná trouba komunistické strany – už píše, že si Trump nepřeje být ničitelem čínsko-amerických vztahů, že si začíná uvědomovat jejich rozsah a komplikovanost.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Můžeme být dobrými partnery, reagoval čínský lídr

Čínský prezident Trumpův postoj ocenil. „Věřím, že Spojené státy a Čína budou nadále spolupracovat a díky společnému úsilí budeme moci posunout naše bilaterální vztahy na historicky novou úroveň,“ prohlásil s tím, že obě země mohou být velmi dobrými partnery se vzájemným přínosem.

Peking má prý zájem s Washingtonem spolupracovat v oblastech obchodu, investování, technologií, energetiky či infrastruktury a chce se také podílet na celosvětovém míru a stabilitě. Úřad tchajwanské prezidentky následně oznámil, že usiluje o zachování úzkých vztahů s USA. 

Udržení dobrých vztahů Tchaj-wanu a USA a dobrých vztahů přes (Tchajwanský) průliv (s Čínou) je naším národním zájmem a klíčem pro regionální mír a stabilitu.
Prohlášení Tchaj-wanu

Když Trump v prosinci přijal telefonát tchajwanské prezidentky, která mu gratulovala k výhře ve volbách, Peking to značně rozladilo. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

Začátkem roku navíc nastupující šéf Bílého domu v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny, což Peking ještě víc popudilo.

  • Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země varuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Jablk sváru je ale víc - Trump kupříkladu dlouhodobě kritizuje čínské obchodní praktiky. Pohrozil mimo jiné tím, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou, což by otevřelo prostor pro uvalení sankcí na Čínu. Prezident navíc už dříve uvedl, že globální oteplování je výmysl Číny, která chce poškodit americkou ekonomiku.

A servítky si nebere ani Trumpovo okolí. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že USA by měly zamezit Pekingu v přístupu na ostrovy, které Čína uměle vytvořila u útesů ve sporných vodách Jihočínského moře.

Horizont ČT24: Trump a vztahy s Čínou, Japonskem a Ruskem (zdroj: ČT24)